13 Mart tarihli yazımın konusu Aliağa'da mahkemece ÇED izni iptal edilen termik santraldi. Yazı; "16 Mart akşamına kadar itirazlarınızı iletin. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne posta ile, e.posta ile faksla ya da elden vereceğiniz dilekçenizle itiraz edin" şeklinde bitiyordu. [1] İtiraz ettiniz mi bilmiyorum ama yapılan itirazların hiçbirisi dikkate alınmadı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nün web sitesinde, "İzmir İli Aliağa İlçesi, Foça İlçesi, Horozgediği mevkiindeki İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali - II (Endüstriyel ve Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Alanı Dahil) projesi ile ilgili olarak sunulan ÇED raporunun incelendiği ve ÇED olumlu kararı verildiği" duyuruldu.[2]
 
Yaşananları kısaca özetleyelim: Şu anda Aliağa'da davaları devam ederken 3 yıldan bu yana gayrisıhhi müessese açılma ruhsatı olmadan çalışan bir termik santral var. İzdemir Enerji Santrali - II için Çevre Bakanlığı'nın verdiği 17 Haziran 2010 tarihli ÇED olumlu belgesi, uzun yıllar süren yargılama sonunda 16 Aralık 2016 tarihli mahkeme kararı ile iptal edildi. Karar Bakanlığa 21 Şubat 2017 tarihinde tebliğ edildi, bu karar Anayasa ve yasalar gereği en geç 30 gün içinde uygulanıp, termik santralin kapatılması gerekiyordu. Ama öyle olmadı; şu meşhur 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak yeni bir ÇED süreci başlatıldı, bir iki günde yeni ÇED raporu hazırlandı ve bakanlığa sunuldu, bakanlık da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK)'nu 6 Mart 2017 tarihinde toplantıya çağırdı. Toplantıya koltuğumuzun altında bilimsel raporlar olan dosyalarla katıldık, komisyon üyelerine yapılan hukuksuzluğu anlatmak için çırpındık ama nafile. Ertesi günü 7 Mart'ta ÇED raporunun uygun bulunduğu duyurusu yapıldı. Duyurulan Nihai ÇED Raporu için 10 günlük itiraz süresi içinde Bakanlığa yüzlerce itiraz gitti, onların da bir faydası olmadı. Termik santralin kapatılmaması için mahkeme kararının tebliğinden itibaren 30 günlük sürede yeni bir izin verilmeliydi, öyle de oldu. 22 Mart'ta yeniden ÇED olumlu kararı verildiği duyuruldu.
 
İşte böylece bir kez daha mahkeme kararının arkasından dolanıldı ve Aliağa'nın, Foça'nın, Karaburun'un, Menemen'in, İzmir'in sağlıklı yaşamı hiçe sayıldı.
 
Buna sessiz mi kalacağız? 27 yıl önce yaşanan Konak'tan Gencelli'ye el ele termik santrale karşı direnişin ruhunu yeniden canlandıramaz mıyız? Çok sayıda İzmirli, ilgili odalarıyla, ekoloji dernekleriyle birlikte dava açamaz mıyız? Dava açma süresi 21 Nisan'da sona eriyor. Dava açmak isteyenler, EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Fırat Korkmaz'a, [email protected] e-posta adresinden ve 533 727 47 85 numaralı telefondan ulaşabilirler.
 
Yazı, referandumdan önce yazıldı, onun için sonuca dair bir şey yazamıyorum. Umarım 'hayır'lı bir sonuç olmuştur.

[1] http://www.haberekspres.com.tr/aliaga-ve-izmir-in-sagligi-icin-makale,5418.html
[2] http://www.csb.gov.tr/iller/izmir/index.php?Sayfa=duyurudetay&Id=214472