Trafik kazaları hariç; sağlıklı ve mutlu bir bayram geçiriyoruz.
Ancak hayat yarından itibaren tüm gerçekliğiyle yine önümüze çıkacak.
Bugüne kadar kadınlara yönelik hayata geçirdiği projelerle sorunlara parmak basıp çözüm önerileri ürettiklerini belirten Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, önümüzdeki dönemde aralarında kadın sağlığı, şiddeti önleme ve istihdam olmak üzere yeni projelere hazırlandıklarını bildirdi.
Bu arada, özellikle son aylarda İzmir'de, 'işyeri gezmek' moda oldu.
Bu süreci de ilk kez işkadını Demet Çezik başlattı.
Üyesi olduğu derneğin üyelerini iki yıl önce işyerinde ağırladı, kokteyl verdi.
Ve bu bir başlangıç oldu...
Son olarak EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu ile yönetim kurulu üyeleri ve üyeler, derneğin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Pınar Kılıç'ın tarım alanında hizmet veren işyeri Arkhe'yi ziyaret etti.

Koşullar çok ağır

Çok sayıda üyenin katılımıyla gerçekleşen ziyarette konuşan Betül Elmasoğlu, Türkiye'deki kadınların güçlü ve ayakta durabilmesinin koşullarının çok ağır olduğunu söyledi.
Başladıkları projelerde ayakları yere basan, kimseye ihtiyacı olmadan yaşayabilen kadın hayalini gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade eden Elmasoğlu, önümüzdeki dönemde birçok projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Fikri olan kadınları bekliyor

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Barosu ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirecekleri Kadına Şiddet Çalıştayı'nın ardından, eğitim ve kadın sağlığını yakından ilgilendiren bir çalışma içinde olacaklarını anlatan Elmasoğlu, 'Biz kendimiz için bir şey yapılmasını beklediğimiz sürece olmayacak. Ziyaretlerimiz de sorunlarımızı konuşmamız açısından verimli geçiyor. Bu yüzden bir fikri olan tüm kadınlarımızı bizimle işbirliği yapmak üzere bekliyoruz' diye konuştu.

'Hayat Bayram Olsa' etkinliği

İzmir'in en köklü vakıflarından olan KİTVAK, kurulduğu günden bu yana üçüncü projesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Onkoloji bölümünün yanında inşaatı devam eden Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi'ne katkı oluşturmak amacıyla özel bir etkinliğe daha imza attı.
İnciraltı Turkuaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bayram Kermesi'nde çeşitli el sanatı üreticileri Toprak Çocuklar, Turkuaz Hobi Evi, İzmir Ney, Doğaltaş, Arımbalım, Taş Boyama Atölyesi, Banu Kurt Bebek Atölyesi, Cactuso, Cam Sanat Atölyesi, Hat Sanatı Aydın Sarı, Kanaviçe, Kokulu Sabun, Farmasi stant açarak KİTVAK'a bağışta bulundular.

İlgi gördüler

Cam sanatçısı Ayşe Akbay'ın ateşle cam boncuk yapımı gösterisi ziyaretçiler tarafından ilgi gördü.
Neyzen Volkan Yıldız Ney dinletisi ile etkinliğe ayrı bir renk kattı. Ziyaretçilerin hediye çekilişine katılarak KİTVAK'a destek olduğu etkinlikte elde edilen gelir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Onkoloji bölümünün yanında inşaatı devam eden Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi için kullanılacak.

Hızlı kilo almayın!

Belki de biraz geç kaldım.
Ama yine de özellikle yüzlerce, binlerce insanımızı ilgilendirdiği için bahsetmeden geçemeyeceğim.
Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü uzmanlarından Diyetisyen Pınar Ongun, birkaç gün önce, Ramazan Bayramı'nda ölçüsüzce tüketilecek tatlı ve hamur işi besinlerin hızlı kilo alımına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ramazan boyunca iki öğün beslenmeye alışan vücudun dolayısıyla tembelleştiğini vurgulayan Diyetisyen Ongun, bayramda ölçüsüz besin tüketiminin hem sağlıklı hem de kronik rahatsızlığı olan kişiler için risk taşıdığını belirtti.
Belki iki gün ölçüyü kaçırmış olabiliriz.
Ama bugünden itibaren uzmanı dinlemeliyiz.
Sütlü tatlılar olsa da bayramların vazgeçilmezi ağdalı tatlılar mutlaka tüketilecektir.
Kadayıf, baklava gibi şerbetli tatlıların akşam saatlerinde tüketilmemesi öneriliyor.
İkramları geri çevirmemek için kontrolsüz besin tüketimi, hızlı kilo alımı gibi sıkıntılara yol açabiliyor.

Kota uygulanmalı

Bu nedenle kişi gün içerisinde kendisine mutlaka bir kota koymalı.
Tabii bu öneri yalnız bayram için değil her gün için geçerli.
Sık aralıklarla yapılacak ufak öğünlerin yanı sıra su tüketimine de dikkat edilmeli. Günde en az iki litre su mutlaka içmeliyiz.

Kültürfizik şart

Her dönemde olduğu gibi bugünden itibaren de fiziksel hareketsizlikten kaçınmalıyız.
Bayramda alınan fazla kalorilerin yakılmasında günlük yapılacak en az yarım saatlik yürüyüşler mutlaka fayda sağlayacak.
Dyt. Ongun, sabah kahvaltısının saat 9 buçuğu geçirmeden yapılmasında, akşam yemeğinin de saat 19.30'u geçirmeden yenmesinde fayda olduğunu ifade ederek ertesi gün metabolizmanın daha iyi çalışabilmesi için uyku saatinin en geç 24.00 olmasına özen gösterilmesini önerdi.

Türkiye 77'inci oldu

HelpAge International adlı kuruluşun Dünya Ekonomik Forumu tarafından duyurulan 'Dünya'da yaşlanmak için en iyi yer' endeksine göre Türkiye 2013 yılında 91 ülke arasında 70'inci sırada 2014 yılında ise 96 ülke arasında 77'inci sırada yer aldı.
Küresel Yaş İzleme Endeksi 60 yaş üzerindeki nüfus için 4 temel bileşen ve 13 gösterge üzerinden hesaplanıyor.
Bu temel bileşenler gelir güvencesi (emeklilik gelir kapsamı, yaşlılık dönemindeki yoksulluk oranı, yaşlı insanların göreli refahı ve kişi başına gayri safi yurt içi hasıla göstergeleri), sağlık durumu (60 yaşında ortalama beklenen ömür, 60 yaşında ortalama sağlıklı beklenen ömür ve göreli psikolojik refah göstergeleri), eğitim ve istihdam (yaşlı insanların işgücü piyasasına katılımı ve yaşlı insanların eğitim düzeyi göstergeleri) ve uygun çevre koşullarından (sosyal bağlantılar, fiziksel güvenlik, sivil özgürlük ve toplu taşımaya erişim koşulları) oluşuyor.
Türkiye için Küresel Yaş İzleme Endeksi 2014 yılında % 36,1 olarak hesaplandı. Endeksi oluşturan temel bileşenlerden gelir güvencesi % 73,3, sağlık durumu % 52,5, yaşam becerisi % 6 ve yaşanılan ortam % 67,6 olarak hesaplandı.
Eğitim ve istihdama bağlı hayat becerisi ve kişinin kendine yetebilme becerisi olarak tanımlanan yaşam becerisinde ise Türkiye 96 ülke arasında 93'üncü oldu.

***

MENEKŞE

Millfest 31 Temmuz'da Alaçatı'da

 
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından İzmir'de tasarım kültürünün gelişmesi ve tekstil sektöründe katma değerin artırılması için gerçekleştirilen Alaçatı MILLFEST Moda ve Sanat Festivali için geri sayım başladı.
Ünlü Modacı Atıl Kutoğlu'nun da moda söyleşileri yapacağı festivalde, tasarımcılar ile son tüketicinin buluşması hedeflenirken, programda defileler, konser ve plaj partileri de yer alıyor.
31 Temmuz Cuma günü saat 19:30'da Alaçatı girişindeki tarihi değirmenlerin altında gerçekleştirilecek açılış töreni ile başlayacak olan Festival, 3 Ağustos tarihine kadar sürecek.
Festivalin destekçileri arasında Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Red Bull, Avenue Otel, Polytropon firmaları bulunuyor.
Festival ile Alaçatı birbirinden güzel etkinliklerle renklenirken, organizasyon Çeşme Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Plaj partisi, mayo defilesi, konser
Millfest Moda ve Sanat Festivali Alaçatı kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden gelecek olan 25 genç ve ünlü moda tasarımcısının stant açacağı belirtildi.
Festivalde genç ve ünlü tasarımcılar bir arada olacak.
Binlerce takipçisi olan moda bloggerleri de 31 Temmuz'da Alaçatı'da olacak.

***

KILÇIK

*Sevmek zor iş, ne maaşı var ne sigortası, bir ayrılığı var bir de gözyaşı...
*Açık çay içerdi hep, demli olunca bardağın diğer tarafından beni göremezmiş, öyle derdi...(Cemal Süreya)