Asillerin 2016 yılı asgari ücreti aylık net 1300 TL idi. Ne var ki Ekim ayı itibariyle yüzde 20'lik vergi dilimine dahil olunması halinde asgari ücretlerde 70 TL'lik bir azalma olacaktı. Ücret bu durumda 1230 TL'ye düşecek idi. Önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, ardından Başbakan asgari ücretin 1300 TL'nin altına düşmeyeceğini bir lütuf gibi duyurdu. Asgari ücretlilere müjdeyi (!) verdi.
Yetmiş lira zam yapılmış gibi asgari ücretlinin eline yine net 1300 TL geçecek.
On dört yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin asgari ücretle çalışan en az beş milyon kişiye reva gördüğü ücret bu...
Ya işsizlerin, kimsesizlerin, yaşlıların ve geçim sıkıntısı çeken milyonlarca "asillerin" durumları...
Vekillerin 2016 maaş tablosuna bakacak olursak emekli olmamış vekilin maaşı 17.000 TL. Emekli vekilin maaşı 8.500 TL. Emeklilik şartlarını sağlayıp emekli olmamış vekilin maaşı ise 25.500 TL.
Diğer taraftan, Türk-İş'in 2016 Ağustos ayında yapmış olduğu araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.361.60 TL, yoksulluk sınırı 4.435.19 TL olarak açıkladı.
Değerli okurlarım, asillerin asgari ücreti açlık sınırının bile 61.60 TL altında. Yoksulluk sınırının ise tam 3.135.19 TL gerisinde. Durum böyle iken eğitim, sağlık, yiyecek içecek, su, elektrik, ısınma ve sosyal ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?...
Peki ya vekillerin durumu ne? Emekli vekil, açlık sınırının 7.200 TL, yoksulluk sınırının ise 5.365 TL üzerinde; emeklilik hakkını elde etmemiş vekil açlık sınırının 15.700 TL, yoksulluk sınırının 13.875 TL üzerinde; ve nihayet emeklilik hakkını elde etmiş vekil açlık sınırının 24.200 TL, yoksulluk sınırının ise 22.365 TL üzerinde maaş alıyor.
Asilin alamadığı ama vekilin aldığı maaş promosyonlarından, özlük haklarından ve diğer haklarından bahsetmeye gerek var mı?...
İşte asil ile vekilinin arasındaki fark...
Bir vekilin maaşı en iyimser hesaplara göre 13 ila 19 asgari ücretlinin yani "asilin" maaşına eşit!
Uyutan vekil uyuyan asil...
Uyutan iktidar uyuyan milli irade olunca işte bu tablo ortaya çıkıyor...

***

Gelin 2002 yılında milletvekili genel seçimlerine gidilirken AKP Lideri Recep Tayip Erdoğan'ın asgari ücretle ilgili miting alanlarında söylediği sözleri dile getirip bugünkü durumla karşılaştıralım.
"...Bir bardak çay 20 kuruş, bir simit 20 kuruş. Beş kişilik bir aile, üç öğün çayla ve simit yiyerek karınlarını doyurmaları halinde ayda 180 lira ödemek zorunda. Asgari ücret ise 184 lira. Bu insanlar kalan 4 lira ile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar? Sizin Allah'tan korkunuz yok mu? İnsafınız, vicdanınız yok mu?" .
Şimdi o gün söylenen o sözlerle iktidara gelen AKP'ye bugünün şartlarıyla cevap verip hesabı soralım.
Bugün bir bardak çay 1 TL, bir simit 1 TL. Beş kişilik bir aile, sadece üç öğün çayla ve simitle karınlarını doyurmaları halinde ayda 900 TL ödemek zorunda. Asgari ücret 1.300 TL. Bu insanlar kalan 400 TL ile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?
Sizin Allah'tan korkunuz yok mu?
İnsafınız, vicdanınız yok mu?
Siz on dört yıldır iktidarda değil misiniz?...
Bu ne yaman çelişki...

***

Soru: "-Paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz ne kadar verelim?" Mustafa Kemal Atatürk: "-Öğretmen maaşlarını geçmesin"...
İşte milleti vekilinden üstün tutmayan anlayışın gerçek sahibi...
Uyan Türkiyem uyan...