İsrail ordusu, İran'ın ülkeye saldırmak üzere silahlı insansız hava araçları (SİHA) gönderdiğini duyurdu. Cumartesi akşamı yapılan açıklamada, SİHA'ların İsrail topraklarına ulaşması saatler sürebileceği belirtildi.

İsrail'e SİHA Tehdidi

İsrail'de Channel 12 Televizyonu ve Haaretz gazetesi, ilk SİHA'ların yerel saatle 02.00'de İsrail topraklarına ulaşmasının beklendiğini bildirdi. İsrail ordusu, en yüksek alarm seviyesinde olduğunu ve "tüm hedefleri takip ettiğini" açıkladı.

İran'ın Karşılığı

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, İsrail topraklarına "onlarca İHA ve füze" gönderildiği belirtildi. Ancak, İsrail'den füze ateşlendiğine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Bölgesel Yankılar

SİHA'ların güzergahındaki Irak, Ürdün ve Lübnan hava sahaları kapatıldı. Suriye ve Ürdün, hava savunma sistemlerini alarm konumuna getirdi. İran ve İsrail de kendi hava sahalarını askeri uçaklar dışındaki tüm uçaklara kapattı.

Önceki Saldırılar

İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları’ndan ikisi general olmak üzere yedi kişi öldü.

Siyasi Gerilim

İran, saldırıyla ilgili olarak İsrail’i suçladı. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırının ülkesinin topraklarına yönelik bir saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı. Cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" dedi. İsrail ise saldırıyla bağlantılı olduğunu ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın SİHA havalandırması öncesi, ülkenin savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve ordularının hazır olduğunu söyledi.

Binyamin Netanyahu, “Hem savunmada hem de saldırıda her tür senaryoya hazırız. İsrail devleti güçlüdür. İsrail ordusu güçlüdür. Kamuoyu güçlüdür” dedi.

Netanyahu ayrıca ABD’nin İsrail’in yanında yer almasını; İngiltere ve Fransa dahil birçok ülkenin desteğini takdir ettiklerini belirtti.

Beyaz Saray, İran'ın devam eden hava saldırısına karşı İsrail'in savunmasına destek vereceğini açıkladı.

Yiyecek ve İçecek Hizmetlerinde KDV Artışı Yiyecek ve İçecek Hizmetlerinde KDV Artışı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "İran, İsrail'e havadan saldırı başlattı" dedi ve ekledi:

"Başkan Biden açık dille söyledi: İsrail’in güvenliğine desteğimiz tamdır. ABD, İsrail halkının yanında duracak ve İran'dan gelen bu tehditlere karşı onların savunmasını destekleyecektir."

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da İran'ın "pervasız" olarak nitelendirdiği saldırısını kınadı. Sunak, İngiltere'nin "İsrail'in ve bölgedeki ortaklarının güvenliğine katkıda bulunacağını" söyledi.

1251341 1109247515
Editör: Nurican ALBAYRAK