İzmir'de Ekim 2020'de gerçekleşen depremin ardından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılarak yeniden inşa edilen Buca Devlet Hastanesi'nin  yapım hatalarından dolayı tadilat ve tamirat işlerinin bitmediği öne sürüldü. Hastanenin elektrik, su, izolasyon, havalandırma gibi pek çok sorununun olduğunu belirten Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Berna Boran, geçici ön kabulü yapılan hastanenin bu şekilde teslim alınmasının kamu zararına sebep olacağını iddia etti.


Sendika binasında basın açıklamasında bulunan Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Berna Boran,"Bir yıllık devlet hastanesinin tamirat ve tadilatı bitmiyor. 2020 yılı 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve 102 vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem sonrasında İzmir İlimizde 12 devlet Hastanemizin depreme dayanıksız olduğu ortaya çıkmış ve aradan geçen 3 yıllık sürede sadece ve sadece Buca İlçemizde bulunan Devlet Hastanesi yenilenebilmiştir. Açılışından yaklaşık 1 yıllık süre geçmesine rağmen halen devlet hastanesinin tadilat ve tamirat işleri devam etmektedir. Afet ve Acil Durum Hastanesi prefabrik olarak kısa sürede yapılması planlanmış olan Buca Devlet Hastanesi, daha sonra; 2 katlı olarak yapılmış, 152'si Yoğun Bakım olmak üzere toplamda 318 yatak kapasitesine sahip, 8 bloktan oluşan betonarme yapıya çevrilerek, inşaat yapım süreside uzatılmıştır. Yaklaşık 518 bin nüfusu ile İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Buca’ya, 318 yatak kapasitesi olan hastane yetersiz gelmekte ve Buca ilçemize ikinci bir devlet hastanesine ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

EKSİK VE AKSAKLIKLAR VAR

Hastanenin yapıldığı yerin seçiminin yanlış olduğunu da kaydeden Boran, "Hastanenin eski yeri yüksek alanda ya da daha uygun rakımda yer varken, yüzlerce çam ağacı kesilerek, hastane sulak ve çukur olduğu bilinen alana yapılmıştır. Şubat 2022'de adeta kaba inşaat olan binanın geçici kabulü yapılmış ve şubat ayında geçici kabulü yapılan bina tam 9 ay sonra kasım ayında açılabilmiştir. Aynı proje içerisinde yer alan Halk Sağlığı binası ise halen açılamamıştır. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ön kabulünün 2022 şubat ayında yapılan hastanenin,  kesin kabulünün Şubat 2024’te yapılacağı söylenmektedir. Hastane idaresinin eli kolu bağlanmış; şartnameye göre Taahhüt ettikleri tespit edilen eksiklikler; firma tarafından geçiştirilerek, taşeronun taşeronu tarafından, günü kurtararak, eksik ve aksak bırakılmaktadır. Hastane bunların bir kısmını kendi imkanları ile yapmaktadır" diye konuştu.

Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu: "Belediye Başarısı Bir Ekip İşidir" Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu: "Belediye Başarısı Bir Ekip İşidir"

BİR YILLIK HASTANEDE TADİLAT, TAMİRAT BİTMİYOR

Hastanedeki eksik ve aksaklıkları ifade eden Boran, "Yeni yapılmış kesin kabulü bile yapılmamış bir yıllık hastane ve bitmeyen tadilat tamirat. Geçici ön kabulü yapılmış demek; binanın yüzde 95’inin bitmiş ve işletilmesine engel olmayacak demektir. Bürokratlarımızın görevi, firmaları değil, devletin milletin menfaatlerini korumaktır. Bu binayı bu şekilde teslim almak kamu zarına sebep olacaktır. Bu gün fiziki mekân olarak onlarca sorunu olan hastaneden, yarın verim almak mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Ekspres