31 Mart 2024 seçimlerinin ardından Van’da mazbatanın seçimi kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan yerine ikinci gelen AK Parti’li adaya verilmesine yönelik tepkiler hızla büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cemil Tugay, bu kararı eleştirirken, "Hukuk dışı ve seçmen iradesine karşı olan bu yanlıştan derhal geri dönülmeli, halkın iradesine demokrasinin gereği olarak herkes saygı göstermelidir" şeklinde konuştu.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde mazbatanın seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan yerine ikinci gelen adaya verilmesine yönelik tepkiler giderek artıyor.

CHP, Van'a heyet gönderirken, heyette Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal ve Kayıhan Pala yer alıyor.

Öte yandan 31 Mart'ta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Cemil Tugay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kararı eleştirirken, "Bu yanlıştan derhal geri dönülmeli, halkın iradesine demokrasinin gereği olarak herkes saygı göstermelidir" ifadelerini kullandı.

Cemil Tugay Dan Van Aciklamasi 329774 News Big

Menderes Belediyesi, Sokak Hayvanları İçin Mobil Hizmet Aracıyla Sahada Menderes Belediyesi, Sokak Hayvanları İçin Mobil Hizmet Aracıyla Sahada

Tugay paylaşımında şu açıklamayı yaptı;

"Van seçimlerinde %55 oy alarak Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı il seçim kurulu kararı ile elinden alındı. Halkın iradesine karşı Abdullah Zeydan yerine %27 oy alan AKP adayına mazbata verilmesi kararı kabul edilemez. Hukuk dışı ve seçmen iradesine karşı olan bu yanlıştan derhal geri dönülmeli, halkın iradesine demokrasinin gereği olarak herkes saygı göstermelidir."

VAN'DA NE OLDU?

DEM Parti, Adalet Bakanlığı'nın yerel seçimlerden iki gün önce Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesine itiraz ettiğini ve bu nedenle Zeydan'ın seçildiği halde başkanlık görevini alamadığını açıklamıştı.

Yüksek Seçim Kurulu ise DEM Parti adayı seçilmemiş kabul edildiğinden yerine AK Parti adayını atama kararı almıştı.

Pazar günü yapılan seçim sonucunda Zeydan, Van'da yüzde 55.5 ile en yüksek oyu alan aday olmuştu. AK Parti’nin adayı Abdulahat Arvas, yüzde 27,2 oy almıştı.

Editör: Nurican ALBAYRAK