TCMB, son dönemde döviz rezervlerini artırmaya yönelik hamleler yapıyor. Bu durum, rezervlerde düşüş trendinin tersine dönmesine ve alımların artmasına yol açıyor.

Ekonomistler farklı görüşlerde

Bazı ekonomistler, TCMB'nin döviz alımlarının dolar kurunu düşüreceğini savunuyor. Bu görüşe göre, artan döviz alımları, piyasadaki döviz arzını artırarak dolar kurunda düşüşe neden olabilir.

Ancak bazı ekonomistler ise TCMB'nin döviz alımlarının dolar kurunu etkilemeyeceğini düşünüyor. Bu görüşe göre, döviz kurunu belirleyen temel faktörler küresel piyasalardaki gelişmeler ve risk algısının daima var olması.

Kamu personeli için yeni dönem başlıyor! Fazla mesai ücreti kalkıyor Kamu personeli için yeni dönem başlıyor! Fazla mesai ücreti kalkıyor

Faizlerde düşüş

TCMB'nin son depo alım ihalesinde faiz oranlarının düşmesi de dikkat çekiyor. Faiz oranlarındaki düşüşün, bankaların mevduata olan ihtiyacını azaltması ve bunun da liralaşma hamlesine baskı oluşturması bekleniyor,

Swap kanalları ve döviz girişi

Swap kanallarıyla ilgili yabancı girişinin sağlanması da dövizde gerilemeye neden olabilir. Bunun yanı sıra iç piyasada dalgalanmaların oluşturacağı risk de bu hususta önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi