ABD, Suriyeli muhaliflerin eğitilip silahlandırılarak Suriye'ye gönderilmesini öngören ancak beklenen başarıya ulaşmayan tartışmalı programı kökten değiştiriyor.

Adının gizli kalması kaydıyla konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, artık ılımlı-muhaliflerin Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki eğitilmeyeceğini söyledi. Söz konusu yetkili, "bunun yerine, Türkiye'de çok daha küçük bir eğitim merkezi kurulacağını ve orada çoğunlukla muhalif liderlerden oluşan küçük bir grubun, hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar konusunda eğitileceğini" ifade etti.

HÜSRAN YARATMIŞTI

Eğit-donat kapsamında Türkiye’den Suriye'ye 12 Temmuz'da giren 54 kişilik ilk grubun yaklaşık yarısı IŞİD'e kurşun atmadan El Kaide’nin uzantısı El Nusra’ya esir düşmüştü. Diğerleri de ya öldürülmüş ya da kaçırılmıştı. Sağ kurtulanlar ise Halep’te PYD’nin kontrolündeki Afrin bölgesine sığınmıştı. Öte yandan, bazı muhaliflerin silahlarını Nusra Cephesi'ne verdiği ortaya çıkmıştı.

Son olarak Eylül ayında Kırşehir-Hirfanlı’da Jandarma’ya ait Eğitim Merkezi’nde Türk ve Amerikalı özel kuvvetler tarafından eğitilen 75 Suriyeli muhalif, eğitimlerini tamamlayarak Suriye’nin Halep vilayetine geçmişti.
Editör: Haber Merkezi