Suriye'nin lideri Beşar Esad, Portekiz kanalı olan RTP'ye açıklamalarda bulundu. Esad, Batı'da imajının yanlış anlatıldığını belirterek, Suriye halkı kendisine destek olmasaydı 4 yıldır dayanmasının mümkün olmadığını söyledi. İç savaş süresince 220 bin kişinin öldüğü iddialarını da değerlendiren Esad, bu rakamın yalan olduğunu ve başarısız bir devlet olmadıklarını belirtti.

Portekizlı yayın kuruluşu RTP'ye konuşan Beşar Esad, kendisinin Batı'da gösterilen imajının oldukça çarpıtılmış olduğunu söyledi.
Mülakatı İngilizce olarak veren Esad, "Kendi insanları ona karşı, bölgedeki ülkeler ona karşı, Batı ona karşı ve o hala başarılı oluyor. Bize ya yalan söylüyorsunuz ya da Süpermen hakkında konuşuyorsunuz, çünkü eğer Süpermen'iniz yoksa ve o normal bir devlet başkanı ise 4 yıldır dayanmasının tek sebebi halkın desteğine sahip olmasıdır" açıklamasını yaptı.

Esad yönetimi, 2011 yılının Mart ayından beri ayaklanmalarla mücadele ediyor. Tahminler iç savaş süresinde 220 bin kişinin öldüğünü ortaya koysa da, Esad bu rakamı reddetti.

"Bu rakamlar abartılı, Batı her zaman Suriye'deki rakamları abartıyor" diye konuşan Devlet Başkanı, Suriye'nin "Başarısız Devlet" olmadığını söyledi.

Suriye kurumlarının hala çalıştığını, sübvansiyonların hala yapıldığı, maaşların hala ödendiğini ve tüm bunların ülkenin çeşitli bölgelerinin teröristlerin elinde olmasına rağmen yapıldığını belirten Esad, Suriye'nin bitmediğini ve başarısız olmadığını ortaya koydu.

Suriye'nin çatışması için siyasi bir çözümü desteklediğini belirten Beşar Esad, muhalefetin Körfez ülkeleri dahil olmak üzere dış destekli olduğunu ve 'Suriye'deki Suriyelileri temsil eden insanlarla' konuşmayı tercih ettiğinin altını çizdi.

Esad, "Suriye Ordusu Kürtleri destekledi mi?" sorusuna "Elbette" diye yanıt verdi.

Esad, "Ama onlar da Suriye Ordusu'na karşı savaşıyor" diye hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi: "Kobani konusundan önce evet... Kobani'den önce Kürtleri destekledik. Desteğimiz daha önce başladı. İttifak Kürtleri desteklemeye başlamadan önce... Onlara silah gönderdik. Tabii ki şimdi bunu reddedecekler. Çünkü Amerikalılar 'Hayır deyin, biz size yardım edeceğiz' dediler. Evet derlerse, Amerikalılar kızar."