Mehmet Akif Çakmak- EGEV Mütevelli Heyet toplantısında 2011 bütçesi onaylanırken 2010 yılı ile ilgili faaliyet raporu okundu. İzmir Valisi Cahit Kıraç EXPO'nun İzmir'e gelmesiyle birlikte kentte yapılması planlanan projelerin süratleneceğini söyledi. EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak ise ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman'ın bütçe ile ilgili bir sorusu üzerine aidatların verilmediğini ve İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın kendilerine destek verdiğini belirtti.

EXPO süratlendirir

İzmir Valisi Cahit Kıraç, kalkınma ajanslarının etkin kullanıldığı takdirde kent gelişimi için büyük öneme sahip olduğunu, kendisinin de Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) olarak EGEV'in yarattığı olumlu atmosferden yararlandıklarını ifade ederek, "EGEV ve İZKA'nın özellikle kümelenme çalışmalarında yoğun işbirliği yapıyor. Bu çalışmalarda endüstriyel soğutma havalandırma, iklimlendirme ve işlenmiş meyve-sebze sektörü potansiyel açısından ön plana çıktı. EXPO'da 32 kişilik bir yönlendirme kurulumuz var ama EXPO konusunda katkısı olacak herkese kapımız açık. EXPO'yu bir Ege projesi olarak görüyoruz. EXPO sayesinde İzmir'e yapılması planlanan projelerin de hız kazanacağını düşünüyorum" dedi.

Ege havza olarak düşünülmeli

EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, 1998'de Ege Bölgesi'nde özgün bir kalkınma modelini hayata geçirmek için yola çıktıklarını belirterek şu anda Kalkınma Ajansı bulunan Ege illerinin EGEV'le yürüttüğü çalışmalar sayesinde konulara daha hakim olduğunu belirtti. EGEV'in en önemli görevinin ajanslar arasında bilgi köprüleri kurmak olduğunu ifade eden Temizocak, "Ege Bölgesi'nin bundan sonra "bölge" değil "kentsel havza" olarak yorumlanması gerekir. Havza tanımlaması ile birlikte Ege'deki büyüme ivmesinin artacağını düşünüyoruz. Bu noktada EGEV bir şemsiye görevi üstlenecektir" şeklinde konuştu.

Aidatlar ödenmiyor

EXPO 2020 adaylığına da değinen Temizocak, bu büyük projede 40-50 milyon turist beklendiğini söylerek, "İzmir'e gelecek yerli ve yabancı turistler için 100 bin yatağa ihtiyaç duyulacak. Çevre illere yapılacak hızlı tren seferleriyle Ege Bölgesi'nin diğer illerini de yatırım yapmak mümkün. Benim önem verdiğim bir diğer konu ise engelli turizmi. Engelli turizminde büyük bir pasta var, eğer biz de Ege Bölgesi olarak bu konuya eğilirsek engelli turizminden ciddi bir pay alabiliriz" dedi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman'ın bütçe ile ilgili bir sorusuna da cevap veren Temizocak, "Geçen yıl İzmir'den 120 bin lira, 9 bölge ilimizden ise 90 bin lira toplamayı hedefledik. İTO,İTB ve esnaf odamız bize destek verdi. Bu konuyla ilgili Valimiz Cahit Kıraç'a teşekkür ediyorum, kendisinin destekleriyle ayakta duruyoruz ancak aidatlar ödenmiyor" şeklinde konuştu.