Gamze Geçer- İzmir’de endüstriyel çözümler alanında teknolojinin geldiği son noktayı gözler önüne seren “Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Fuarı” fuarizmir’de kapılarını açtı. Makineler arası iletişimden yapay zekaya, üretim ve hizmet biçimlerini değiştirmeye aday pek çok yeni teknoloji, FIT 18- Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Fuarında pazar gününe kadar ziyaretçilere tanıtmış olacak. Tek çatı altında 5 ayrı endüstriyel fuarı birleştiren FIT '18 kapsamında; Otomasyon, Elektrik Elektronik ve Enerji, Hidrolik-Pnömatik, Bina Otomasyonu ve Zayıf Akım Sistemleri ve Metal İsleme fuarlar katılımcılarına potansiyel müşterileriyle tanışma fırsatı sunuyor.

Bu yıl İzmir’de ilk defa düzenlenen fuar ile ilgili açıklamalarda bulunan Bileşim Fuarcılık Genel Müdürü Melis Üstün, "Sanayi devriminden bu yana yaşanan teknolojik gelişmelerin son halkası olan Endüstri 4.0’ın temellerine baktığımızda, üretim anlayışını dönüştürecek bir seri hedef görüyoruz. Düşük maliyetlerle yüksek verimlilik; sürdürülebilirlik esnek üretim, izlenebilir ve sorunu kolayca teşhis edilebilir sistemler kurulması bu hedeflerin başlıcalar. Biz Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Fuarı'nı kurgularken ziyaretçilerimizin mümkün olan en geniş endüstriyel yelpazede, en son teknolojik olanaklar bir arada görebilmelerini istedik. Firmalarımıza üretim teknolojilerindeki gelişmeleri dünya ile eş zamanlı olarak takip etme olanağı sağlayan bu fuar anlayışlı çok önemsiyoruz. İstanbul’da sabitlenen sektör buluşmalarına dinamizm kazandırmak temel hedefimiz. Geleceğin endüstriyel teknolojilerini yeni nesil fuarcılık anlayışıyla İzmir’den başlayarak önümüzdeki dönemde Türkiye'nin dört bir yanına taşıyacağız. FIT '18 kalımcılara mevcut teknolojileri deneyimleme olanağı sunarken Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Zirvesi'nde ise önümüzdeki yıllarda fabrikalarda nasıl bir dönüşüm yaşanacağı konuşulacak. Teknoloji Girişimcileri ve Adamlar Derneği (TEKGIAD) iş birliği ile organize edilen zirvenin yani sıra, Girişim Pazaryeri etkinliği kapsamında yenilikçi çözümler üreten teknoloji girişimcileri de ödüllendirilecek” diye konuştu.

Dönüşümü korkutucu olmaktan çıkaralım

Endüstri 4.0 konusunda çeşitli anketler yapıldığını da ifade eden Üstün, “Anketlerde firmalara dönüşmek istedikleri soruluyor ve firmaların büyük bir kısmı dönüşmek istediklerini belirtiyor. Aynı şekilde firmalara dönüşmek için neler yamanız gerektiğini biliyor musunuz denildiğinde yine aynı oranda bilmiyoruz cevabı geliyor. Dolayısıyla böyle fırsatlar gerek bakanlığın teşvikiyle gerek fuarlarla gerek sektör buluşmalarıyla nasıl dönüşüleceğini göstermek ve bunu korkutucu olmaktan çıkarmak aslında çok önemli” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün İzmir’in Teknoloji Üssü olması konusundaki açıklamalarına değinen Üstün,  “Demek ki hepimiz aynı noktadan bakmışız. Demek ki burada çok büyük bir potansiyel ve potansiyeli karşılayabilecek bir talep var. Yani bunlar hep iç içe geçen şeyler. Siz bir şeyi zorlarsınız ama orada alt yapı yoksa o iş olmaz. Ama burada tam tersini görüyoruz. Özellikle destekleyenlerimizden bir tanesi Ege Bölgesi Sanayi Odası Endüstri 4.0 konusunda inanılmaz yatırımlar yapıyor” dedi.