Gülçin Karaegemen- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), aylık olağan meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın TOBB Yönetim Kurulu Toplantısı'nda olması sebebiyle katılmadığı toplantıda, EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyeleri ekonomi hakkında karamsar açıklamalarda bulundular. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, 2012 yılında dünya ekonomisinin durumunu değerlendirerek konuşmasına başladı. Dünyada global krizin etkilerinin hala devam etmekte olduğunu sözlerine ekleyen Gökçüoğlu, "Ekonomilerini düzeltmek isteyen ülkeler, dış pazarlara açılmış ve bunu da başaramamışlardır. Çin'in düşük kur politikası, ABD ve Japonya'nın da kur savaşına katılmasına neden olmuştur. AB ise euroyu yüksek tutarak bir yerlere gelmeye çalışıyor. Bizde bu kur savaşlarında Türk parasının ne kadar değerli olması lazım, kurların ne kadar yükselmesi ve kadar düşmesi gerektiğini iyi incelememiz lazım" şeklinde konuştu.

İstihdam artışı irdelenmeli

İstihdam artışının irdelenmesi gerektiğine de vurgu yapan Gökçüoğlu, "Türkiye'nin en önemli önceliği rekabetçi üretim ve işsizliğin azaltılmasıdır. Üretim artışı yavaşlamıştır. Buna rağmen Kasım ayı verilerine göre istihdam son bir yılda 1 milyon 24 bin kişi artmıştır. Ekonomideki yavaşlama dikkate alınarak bu istihdam artışının sağlanması oldukça önemli ve ilginç olmuştur. Ancak bu istihdam artışında en sevindirici nokta artan istihdamın 497 bininin kadınlardan kaynaklanmasıdır. Ülkemizde fakirlik sorununun en önemli kaynağı bağımlılık oranının, yani çalışan bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu insan sayısının yüksekliğidir. Kanımızca bu sorunun da tasarruf yetersizliği sorununun da çözümü kadın istihdamının artışından geçiyor. İşte bu nedenle kadın istihdamındaki artışın son derece sevindirici olduğunu düşünüyorum. Ancak aynı dönemde işsiz sayısının 200 bin kişi artarak 2,6 milyon kişiye yükselmesi ve işsizlik oranının da yüzde 9.1'den yüzde 9.4'e tırmanması de bir o kadar endişe vericidir. Bu veri mevcut büyümenin işsizliğin azaltılmasına imkan vermediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.

Gökçüoğlu, Ocak ayının da durgun geçtiğini gözlemlediklerini ifade ederek, icra takiplerinin son zamanlarda arttığını ve bütün firmalar kar yapmadan çalıştığını söyledi.

Borçlarımızı kapatacağız

EBSO Meclis Üyesi Atıl Akkan ise yaptığı açıklamada ülke olarak inovasyona önem vermek zorunda olduklarını vurgulayarak, eskiyen sanayi makinelerinin Afrika ülkelerine satılması önerisinde bulundu. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ)'nin son durumu hakkında da bilgi veren Akkan, bankalarla protokol imzalama aşamasına geldiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Bu hafta hacizler kalkar ve hak sahiplerine tapularını vermiş olur, yer tahsisini yaparız. ALOSBİ olarak borçlarımızı kapatacağız." Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)'nin seçimlerinde Mustafa Kılınç'ın ALOSBİ'yi İAOSB alsın söylemini duyduğunu belirten Akkan, Kılınç'ı meczup olmakla suçladı.

Sessiz kalmamalıyız

Meclis Üyesi Salih Esen ise 2013 yılında 2012 yılındaki büyüme oranına razı olmayacaklarını dile getirdi. Esen, "Sessiz kalmamalıyız. Eğer sesimizi çıkarmazsak sıkıntılı yıllara hazırlıklı olalım" ifadelerini kullandı. EBSO olağan meclisinde ALOSBİ Müteşebbis Heyeti seçimleri de gerçekleştirilirken, Atıl Akkan'ın sunduğu tek liste seçimi kazandı.
Editör: Haber Merkezi