Gülçin Karaegemen - Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), 66'ncısını düzenlediği Ege Toplantısı'nda Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'yi konuk etti. Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinin bankalar için olumlu bir etki yarattığını ifade eden Ersin Özince, borçlanmanın düşük tutulması amacıyla dünyanın her yerinde kredi kartı faizlerinin yüksek tutulduğunu belirtti. Ersin Özince Türkiye'de 'iktisadi özgürlük' sözünün 1922 yılında ilk defa İzmir'de konuşulduğunu ifade ederek, "İş Bankası'nın kuruluşunda da Ege iş dünyasının büyük katkıları var" dedi.

'Yüksek sermayemiz var'

Bankaların ulusal ekonomide yer alan en önemli parçalardan biri olduğunu söyleyen Özince, bankaların aldığı ücretleri ve verdiği kredileri eleştirenleri kastederek, "Evdeki hidroforun pompasını kısıyoruz, dördüncü kata basmıyor, yeterli değil. Hidrofor küçükse, ekonominin pompası küçükse çaresi bunu büyütmektir. Biz bankalar yıllarca sermaye nedir bilmedik. Bugün çok para kazanıyoruz. Çok yüksek sermayemiz var. Türkiye'nin önde gelen bankaları 10 milyar dolar civarında öz kaynağı içinde barındırıyor. Bankalar, tasarrufları yatırıma dönüştürecek, içerdeki ekonomiyi destekleyecek ve toplum adına refah yaratacak" diye konuştu.

Kredi kartı ile borçlanmak doğru değil

Kredi kartı borçlarına ilişkin sorulara cevap veren Ersin Özince, kredi kartlarının kredi aracı değil, ödeme aracı olduğunu söyleyerek, "Bunun basın kanalı ile iyi anlatılması gerekiyor. Kredi kartı ile borçlanmak doğru değil. 70 milyon kredi kartı var diyorlar. 7 tanesi benim cebimde. Kart masraflarını ödedim. Kredi kartları yüksek faizlidir bunun nedeni de insanların borçlanmasını azaltmaktır. Dünyanın her yerinde borçlanma az olsun diye kredi kartı faizleri yüksek tutulur. Kredi kartı faizleri düşerse ulusal ekonomi için iyi olmaz, kart faizleri yüksek tutulmalı" dedi.


Sektörün geleceği parlak

Toplantıda söz alan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ise, bankacılık ve finans sektörünün birbirinden ayrılmayacağını ve krizlerde birlikte mücadele verdiğini kaydetti. Bankaların son krizde verdiği başarılı performansa dikkat çeken Kaya, "Bankacılık sektörünün bilincindeyiz. Biz sektörün geleceğinin parlak olduğunu ve potansiyelini henüz yansıtmadığını düşünüyoruz. Bankacılık sektöründen de karlarından biraz fedakarlık yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Swissotel Büyük Efes'te yapılan Ege Toplantısı'na İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, EBSO ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile çok sayıda işadamı ve EGİAD üyesi katıldı.