Hepimiz aynı doğayı paylaşıyoruz ve hayvanlarla insanlar arasında pek çok ortak özellik var. Peki hayatınızı paylaştığınız dört ayaklı dostlarınızın zaman zaman tuhaf davrandıklarına şahit oldunuz mu? Eğer cevabınız evet ise dostunuzun psikolojik sorunları olabilir.

Çocuk Ergen ve Yetişkin Psikoloğu olan ve sonrasında hayvan psikolojisi üzerine eğitimler alan Özlem Sena Depecik hayvanları anlayabilmek adına mücadele veriyor. Psikolojik Yardım ve Destek (DESTİM) Derneği Kurucusu’da olan Depecik, dernek çatısı altında eğitim ve etkinliklerini yürütüyor.

Özlem Senaa

Uzmanlar Uyarıyor! TikTok çocuklar için potansiyel tehlike oluşturabilir Uzmanlar Uyarıyor! TikTok çocuklar için potansiyel tehlike oluşturabilir

“Hayvanların da insanlar gibi psikolojileri var” diyen Depecik, “Psikoloji tüm canlıları içine alan bir bilim dalı. Hayvanlarda da depresyon, OKB, stres bozukluğu gibi hastalıklar görülebiliyor. Bunların sebebi daha çok rutin bozukluğu ya bir ayrılık ve yalnızlık kaygısı olabilir. Belki de kendi türüne münhasır özelliklerden kaynaklanıyor olabilir. Evcil hayvanlarda bunları daha çok davranış terapileriyle üstesinden gelebiliyoruz. Sokak hayvanlarına geldiğimizde ise biz insanlık olarak zaten onların alanına müdahale etmiş durumdayız. Sokak hayvanları daha çok sürü düzeninle yaşamlarını sürdürürler ve sokaktan geçen insanları bazen tehdit olarak algılayıp saldırabiliyorlar. Bunların da sebepleri daha çok bölgelerini koruma ya da yiyecek arayışı içinde olmalarından kaynaklanıyor” dedi.

Hayvan Psikolog

HAYVANLARI İNSANLAŞTIRIYORLAR

Hayvan doğasına aykırı durumlardan ve terapi süresinden bahseden Depecik, “Bu terapiler tabi ki hayvanı karşımıza alarak konuşmakla yapılmıyor. Hayvan sahipleri ile iş birliği halinde bu süreci yürütüyoruz. Hangi rutininde bir aksaklık olduysa onu tespit ediyoruz. Bunu gözlemleyerek anlayabiliyorsunuz. Tabi ki tuvalet eğitimi, yeme içme adabı gibi temel eğitimler verilmelidir ancak günümüzde hayvanları insanlaştırma çabamız çok fazla. Köpekler anaokuluna gönderiliyor, kuaförlere gidiyor, kıyafetler ve ayakkabılar giydiriliyor. Tüm bunlar hayvan doğasına aykırı olduğu için psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Derdini konuşarak anlatamayan bu canlılara karşı daha incelikli olmalıyız. Hayvanlar doğal yaşamlarına ters bir durumla karşılaştıkları hemen stres altına giriyorlar. Bizim kadar dayanıklı psikolojik yapıları yok” ifadelerine yer verdi.

HAYVAN SAHİPLERİNE ÖNERİLER

Evcil hayvan sahiplerine önerilerde de bulunan Depecik, “Hayvanlarınızı gözlemleyin. Bir davranışı neden yaptığını anlamaya çalışın. Uykularına ve havlama, miyavlama gibi seslerine dikkat edin. Çünkü hayvanlar bir sorun yaşadığında sahiplerini de rahatsız ederek bunu belli etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Editör: Sedef Didem Ezme