İnternet kullanıcılarının en büyük şikayeti olan ve bugüne kadar kaldırılması için bir çok kampanya yapılan adil kullanım kotasının kaldırılması için sona yaklaşıldı. Adil kullanım kotasının kaldırılmasının ilk aşaması olan adil kullanım sonrası hızların arttırılmasına ilişkin kurallar 1 mayıs itibari ile yürürlüğe girecek.
BTK, adil kullanım kotasına ilişkin yeni düzenlemelerin internet servis sağlayılarına ilettildiğini açıkladı. Eski uygulamada hızınız ister 100 mbit olsun ister 8 mbit olsun adil kullanım kotasını aştığınızda hızınız 3 mbit ile sınırlandırılıyordu. 1 mayıstan itibaren sınırlandırmalar kullanılan hızlara göre daha adil bir biçimde gerçekleştirilecek. Örneğin 50 mbit hız kullanan bir internet kullanıcısı adil kotasını aşması durumunda hızı 16 mbit'e düşürülecek.



02:00 - 08:00 saatleri arası kota uygulanmayacak

1 mayıs itibari ile uygulanacak olan ikinci düzenlemeye göre 02.00 – 08.00 saatleri arasında kullanılan internet adil kullanım kotasından düşülmeyecek. 31 Aralık 2016 saat 24:00 itibari ile adil kullanım kotası tamamen kaldırılacak.

Yeni tarifeler yolda

1 mayıstan sonra internet servis sağlayılarının yeni internet tarifelerini kullanıcılara sunması bekleniyor. Kendi altyapısını kullanan bazı internet servis sağlayılar ise 2018 yılını beklemeden alt yapilari dahilinde adil kullanım kotasını tamamen kaldırdı.

Ortalama internet hızının artması bekleniyor

Tüm dünyada en çok kullanılan internet hız test araçlarından olan speedtest.net in Türkiye için yayınladığı rapora göre internet hızları Türkiye'de düşme eğiliminde. Bir önceki dönem ortalama 15.23 Mbit'sn olan internet indirme  hızı bugün %10,8 lik bir düşüş kaydederek 14.14 Mbit/sn ye hızına düşmüş durumda. Yine bir önceki dönem 4.73 Mbit/sn olan yükleme hızı son dönemde %14,9 düşerek 3.82 Mbit/sn hızına düşmüştü.

Türkiye, küresel indirme hızı ortalamalarında Sri Lanka'nın altında ve Kıbrıs'ın üstünde 81. sırada yer alıyor. Ortalama yükleme hızında ise Türkiye, Pakistan'dan sonra küresel olarak 110. sırada yer alıyor.