Güzel insanlar ardı ardına göçüp gidiyor, İsmet Halim Gürsoy'u da kaybettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde değişik kademelerde ve alanlarda görev yapan, geçtiğimiz yıl emekliye ayrılan İsmet ağabey, 3 Ağustos'ta uzun yıllar görev yaptığı ESHOT'ta, eski mesai arkadaşlarını ziyaret ettiği sırada, kalp krizinden öldü.

İsmet ağabeyle ilgili anlatacak çok şey var, kısaca sunu söyleyebilirim, o hiçbir zaman makam, mevki sarhoşluğuna kapılmayan, yönetici olarak da emekten, özgürlüklerden, demokrasiden yana kişiliğini cesaretle koruyabilen, görev yaparken kamu yararından başka bir şey düşünmeyen örnek bir bürokrat, eşit, özgür, yaşanabilir bir dünya umudunu yitirmeyen ve bu uğurda mücadele enerjisi hiç azalmayan güzel bir insandı.

İsmet Halim Gürsoy'un nasıl bir yönetici olduğunu sevgili Ekrem Tükenmez'in paylaşımı çok iyi anlatıyor: "İsmet ağabeyi anlatmak için çok şey söylenebilir ancak onun kim olduğunu anlatmaya, yaşadığımız şu olay kafidir. İsmet ağabey o zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı'ydı. KESK üyesi kamu çalışanları 2003 bütçesini ve ABD'nin Irak'a saldırısını protesto etmek için iş bırakmıştı. Valilik, iş bırakma eylemine karşı soruşturma başlatmış ve İzmir'deki bütün kamu kurumlarına resmi yazı göndererek "İşe gelmeyen ve eyleme katılan kamu çalışanlarının bilgileriyle birlikte listesini" istemişti. İsmet ağabey, Valiliğin resmi yazısına karşı, "Söz konusu eyleme katıldığımdan kimin işe gelmediğini bilmiyorum, söz konusu eylemde yürüyüş kortejinin başında yürüdüğümden arkamda kimlerin olduğunu bilmiyorum" diye cevap yazmıştı" [1] Şimdi var mı böyle bir bürokrat?

İsmet Halim Gürsoy bir süre İzmir Su Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü görevini de yürüttü, su hakkını savunan, İzmir'in suyuna sahip çıkan bir yönetici oldu. O, hükümetlerin suyu ticarileştirme, su hizmetlerini özelleştirme politikalarına karşı "Su yerkürede bütün canlılar için yaşamsal önem taşıyan en temel ihtiyaç. Suyu ulaştırma hizmeti gibi özelleştiremezsiniz. İnsan otobüse binmeyebilir ama 'ben su içmeyeceğim' diyemez. Kimsenin suyu meta haline getirmeye hakkı olamaz." sözleriyle çok net tavır koyan bir sular idaresi yöneticisiydi. [2] İzmir Büyükşehir Belediyesi, su havzasını kirleten Efemçukuru Altın Madeni'ne karşı onun döneminde en net tavrı gösterdi. Altın madeni yüzünden engellenen Çamlı Barajı için en somut adımlar onun döneminde atıldı.
İzmir örnek bir bürokratı, bizler de bir dostu, bir yoldaşı kaybettik. Güle güle İsmet ağabey, rahat uyu, seni özleyeceğiz.
***
Bergama'da değişen bir şey yok

Bu köşede 30 Temmuz'da çıkan yazımda, Bergama Ovacık Altın Madeni'ndeki son hukuka karşı hile çabalarını yazmıştım, yazıyı şu sözlerle bitirmiştim: "Ovacık Altın Madeni'nin kirliliğini ve hukuksuzluğunu bu aşamadan sonra doğa da sistem de kaldıramaz. Yeter artık. Bergama Ovacık Altın Madeni'nde işlenen suçlara son verilsin, maden işletmesi temelli kapatılsın, maden sahası olabildiğince eski haline getirilsin"[3] Ama yine dinleyen olmadı, 3 Ağustos itibariyle hem işletme için hem de 3. atık depolama tesisi yeni için ÇED olumlu belgesi verildiği duyuruldu.

Yani Bergama'da bir şey değişmedi; Eurogold, Normandy, Newmont, FETÖ şüphelilerinin yönetiminde Koza, TMSF yönetiminde Koza fark etmiyor. Siyanür liç yöntemiyle işletilen maden işletmesi, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için yaratacağı riskleri tespit eden onlarca bilimsel rapora, onlarca mahkeme kararına, AİHM kararına rağmen faaliyetini yıllardır sürdürdü, şimdi yine mahkeme kararının arkasından dolanılarak yeniden çalıştırılacak.

Bir kez daha buraya not düşmek istiyorum; Ege Bölgesi sallanıyor, Bergama da deprem bölgesi, olası bir depremde Ovacık Altın Madeni'nin atık havuzlarının patlaması riski çok yüksek. Birilerinin altın karları için Bakırçay ölüme mahkum ediliyor. Bu riski neden göze alıyoruz? Bergama hareketini yeniden canlandırmaktan, yaşamı savunmak için direnmekten başka çare yok.

[1] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1560845870604904&set=a.421726681183501.93820.100000385174886&type=3&theater
[2] http://www.birgun.net/haber-detay/suyumuzla-oynuyorlar-35826.htm
[3] http://www.haberekspres.com.tr/ovacik-altin-madeni-temelli-kapatilsin-makale,5843.html