Aykut Polatlı-2014'ü iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı bir yıl olarak değerlendiren Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Bir ülkede yeni bir sektör gelişiyor ve siz çağdaş, modern hakların savunucusu olmak için değil aksine bir sektörü geliştirmek için mücadele ediyorsanız, hükümet olarak işçileri ölüme doğru itiyorsunuz demektir' dedi. Sarı, en iyi örneğin inşaat sektöründe yaşandığına dikkat çekerek, maden kazalarında yaşanan toplu iş cinayetleri hakkında da şu yorumu yaptı: Biz Soma'da ve Ermenek'te yaşanan maden kazalarından bahsederken, öbür tarafta 3 madenci öldüğünde kimsenin ruhu duymuyor. Kamunun gözünden kaçan irili ufaklı birçok ölümler yaşandı. Son 6 ayda Soma hariç, 946 işçi ölümü gerçekleşmiştir.

Sendikalar mevcut durumunu korumaya çalışıyor

DİSK ve diğer sendikaların yeni üye yapmasının zor olduğu bir dönemde olduğunu belirten Sarı, 'Yüzde 95 örgütsüz olan bir toplumda, örgütlü halde tutabilmek başarı olarak gözükse de aslında sendikalar için bir başarısızlıktır' dedi. Sarı, durumun oldukça iç karartıcı olduğunu belirterek, sermaye ve hükümetin işçiler üzerindeki baskısının sendikalaşma üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu söyledi. 2014 yılının 'Kömür Karası' bir yıl olduğunu söyleyen Sarı, '2014'ü kömür karasının bulaştığı bir yıl olarak ilan ediyoruz. Bir daha böyle olayların yaşanmaması için sıkı bir şekilde çalışacağız. 2015 sendikal faaliyetlerin olacağı bir yıl olacaktır' ifadelerini kullandı.

Örgütsüz bir toplumun 'şükür' diyen bir toplum yapısından kaynaklandığını söyleyen Sarı, Gezi'nin de bu 'şükürcü' ruhun bir isyanı olduğu benzetmesini yaptı. Yeni Gezilerin genç işçi sınıfı ile geleceğini söyleyen Sarı, 'Bunu yaşayacağız ve göreceğiz' dedi.

Suriyeliler köleleştiriliyor

Sarı, Suriyeliler Türkiye'nin işçilerden sonraki yeni köleleri olduğunu söyleyerek, 'Bir ülkede 850 lira olan asgari ücret yetmiyor. Suriyeliler ise 400 liraya çalıştırılıyor. Biz hangi ulustan, hangi ırktan olursa olsun, insanların kıt kanaat geçinmesini, açlık çekmesini istemiyoruz' diye konuştu. Bu durumun ileriki yıllarda birçok soruna da neden olacağını söyleyen Sarı, Avrupa'ya çalışmaya giden Türk işçileri örneğini vererek, 'Bizim vatandaşlarımız nasıl Almanya'ya gidip, orada çalışma haklarını kazanıyorlarsa burada da bu koşullar yaratılmalı. Sadece bir çalışma karnesi ile insanların sömürülmesine karşıyız' dedi ve hükümete yüklenip şunları ekledi: Sen kendi ülkende işsizliğe çare bulamazken sadece çalışma karnesiyle Suriyelileri de sömürü altına almak istiyorsun. Çalışma karnesi veriyorsun ve bunun ardını koşturmayıp, denetlemiyorsun. Kusura bakmasınlar bu devletin acizliğidir. Suriyeli vatandaşlar,'Ben çalıştım deyip SSK'dan hak talep ederse ne olacak? Şu anda SSK'ya primi yatmıyor bu insanların. Bu da kaçak işçi demektir' dedi.

Kıdem tazminatını kaldırtmayız

2015'in işçi hakları konusunda daha mücadeleci bir yıl olacağını belirterek seçimlerden sonra kıdem tazminatının kaldırılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Sarı, 'Hükümet önümüzdeki süreçte genel seçim olacağından kıdem tazminatını rafa kaldırmış gibi gözüküyor. Genel seçimde, var olan iktidar çoğunluğu yakalarsa kıdem tazminatını Meclis'e getirip derdest edecektir. Genel seçimden sonra, yılların birikimi olan kıdem tazminatını ortadan kaldırıp fona devretmek adına hamleler yapılıyor' dedi.

Tüm proje ve hamleleri için DİSKAR'ın (DİSK Araştırma) bir rapor üzerinde çalıştığın belirten Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Yapılacak olan eylem ve mücadeleyi ifade eden 11 maddelik ve 15 sayfalık bir bildiri olacak. 2015'in ilk aylarında çıkacak olan rapor hazır şu an, tekrar analiz ediliyor. Bu bildirinin sonrasında tüm DİSK ailesi olarak bu çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz' diye konuştu.

Kadınlar yönetime aday olsunlar

Önümüzdeki süreçte kadınları sendikal anlamda ön plana çıkartacaklarını da sözlerine ekleyen Memiş Sarı, DİSK'te kadınların yönetimde olduğu yeni bir anlayış üzerinde çalıştıkları müjdesini verdi. Sarı, kadınların adaylıklarını açıklamalarını isteyerek, 'Adaylıklarını açıklasınlar, Bölge Başkanı olarak yanlarında olurum. Her türlü desteği vereceğim' dedi.
Editör: Haber Merkezi