Maya takviminin son günü olduğuna inanılan 21 Aralık 2012 bütün dünyada heyecanla bekleniyor. İnanışa göre, Marduk gezegeni bu tarihte dünyaya çarpacak. Dünyanın o son günü de sadece İzmir Selçuk’taki Şirince köyü ile Fransa’daki Bugarach köyü kıyametten etkilenmeyecek.


İsa Şirince’ye inecek

Ve hatta kehanete göre Hz. İsa 21 Aralık gecesi Şirince’ye gelecek. İşte bu yüzden dünyanın dört bir yanından binlerce kişinin Şirince’ye gelmesi bekleniyor. Tüm otel odaları şimdiden rezerve edildi. Ormanlarda kamp alanları oluşturuldu. 21 Aralık günü 60 bin kişinin Şirince’ye gelmesi bekleniyor. Öyle görünüyor ki Selçuk’a 6 km uzaklıktaki 687 nüfuslu bu köyde 21 Aralık’ta adım atacak yer kalamayacak.

21 Aralık talimatı

İşte bu yüzden yetkililer alarma geçti. İçişleri Bakanlığı Selçuk ilçesindeki tüm birimlere 21 Aralık genelgesi gönderdi ve olumsuzluk yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Selçuk Jandarma Komutanlığı’ndan bir askeri yetkili, Bakanlık’tan talimat geldiğini, bunun üzerine de alay komutanı ve yardımcısının bölgede incelemeler yaptığını söyledi. VATAN’a konuşan yetkili “Biz bir ay önceden hazırlıklara başladık. Trafik ekipleri va asayiş ekipleri ikiye üçe katlandı. Bir teyakkuz var. Civar ilçelerden destek kuvvet istedik, çok yoğun hazırlık var. Komutanlar keşifler yapılıyor çadırlar ve karavanlar için alanlar düzenleniyor. Yoğun bir insan akını bölgeye geleceği için titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

‘Asayiş berkemal’

Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ise gereken tedbirleri aldıklarını belirterek 21 aralık için hazır olduklarını belirtti: “21 Aralıkla ilgili otel rezervasyonlarıyla ilgili muzazzam bir artış var. Şirince her zaman faaldir ama bu başka bir talep. Biz her zamanki tedbirlerimizi alacağız. Yoğun tempoya sağlık, asayiş, trafik, hijyen ile ilgili tedbirleri organize ediyoruz. Otopark alanlarını belirliyoruz. Devlet 21 Aralık’a gereken hassasiyeti gösteriyor. Daha bu sabah (dün) güvenlik birimleriyle toplantı yaptık. Emniyet ve asayiş 21 Aralık için hazır. İşletmeleri denetledik yeniden, olağanüstü bir kalabalık yaşanabilir diye tedbirlerimizi artırdık.”

‘Yemek ve su stokladık’

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür de dünya Şirince’yi tanıyacağı için mutlu: “Bölge olarak en tuhaf ama en büyük organizasyonlardan biri olacak bu. Altyapımız ne kadar kaldırır bilmiyorum. Gıda ve su stoğu için tedbirler alıyoruz. İlçe kaymakamı başkanlığında asayiş ve trafikle ilgili toplantı yaptık, İçişleri Bakanlığı’ndan talimat gelmiş. İletişim sorunları olmaması için mobil telefon operatörleri ile temastayız. Şirince’ye ekstra mobil baz istasyonları kurmalılar. Tek yön trafik uygulaması olacak. Okulların tatil olmasına gerek yok.”

Oda fiyatı bin lira!

Bu aşırı talep fiyatları da uçurdu. Şirince Kırkınca Konakları sahibi Mustafa Yıldırdı tüm odalarının şimdiden kapatıldığını söylüyor: “Şirince’deki konaklama yerleri genelde küçüktür. Birkaç oda ve yatak bulunuyor. Bizim 17 odamız var. 18-24 Aralık tarihleri arasında boş yerimiz kalmadı. Neredeyse 2 ay önceden doldu. 17 odadan yaklaşık 10 tanesi yerli turistler tarafından kapatıldı. Biz fiyatlarımızda artırmaya gitmedik, odayı 150 TL’den başlayan fiyatla kiralıyoruz. Ancak fiyatı bin TL‘ye kadar çıkartanlar olduğunu duyduk.”

‘Bu kadar insan gelirse kıyamet zaten kopar’


Şirince’yi turizme kazandıran Sevan Nişanyan: “Rasyonel bir idare mantığıyla tedbirler alınması lazım. Bu kadar insan gelirse Şirince’de zaten kıyamet kopar. Ben 2 bin kişilik çadır kurmak istedim ama sonra vazgeçtim. Şirince’nin toplam yatak kapasitesi 400-450 kişidir. Trafiğin düzenlenmesi lazım belki köye vasıta sokulmaması lazım. Ben otelimi o gün için ücretsiz yaptım. Üç hafta önce ilan ettim 65 yatak hemen doldu.” (Vatan)