Bitkisel atık yağlarda insan sağlığını tehdit eden, kimyasal, tıbbi ve endüstriyel atıklar sınıfına alınmasıyla nasıl ve kimler tarafından toplanacağı karmaşa yaratmıştı. Düzenlenen yönetmelikle atık yağların lisanslı geri dönüşüm firmaları tarafından toplanması, denetimlerinin de belediyeler tarafından yapılması yönünde uygulama hayata geçirildi. Buca Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri yiyecek imalatı yapan işyerlerini tek tek gezerek atık yağlarını lisanslı geri dönüşüm firmalarına verip vermediklerini kontrol etti. Lisanslı firmalarla sözleşmesi olmayan işyerlerini 10 gün içinde düzenleme yapmaları konusunda uyarıp, tebligat verdi. Dileyen işyeri lisanslı geri dönüşüm firması ile sözleşme imzaladı.

Yönetmelik gereği iş yerlerinin çevre lisansı olan geri dönüşüm firmaları ile sözleşme imzalama ve atık yağlarını onlara teslim etme yükümlülüğü olduğu ve yönetmeliğe uymayan iş yerlerine cezai işlem uygulanacağı belirtildi. Yıllardır böyle bir uygulama olmadığını ve biriktirdikleri atık yağların kimler tarafından ne amaçlı toplandığını bilmemekten dolayı endişeli olduklarını söyleyen iş yeri sahipleri de uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. 

'Bilgilendirme iyi oldu'

Türkiye'deki iş yeri sahiplerinin bu konu hakkında bilinçli olmadığını söyleyen iş yeri sahibi Ali Hakan Yemişal, "Bugüne kadar bu tür uygulamalar Türkiye'de hep duyuluyordu ama yerel anlamda belediyelerin bu işe sahip çıkması, işletmecileri bir şekilde yönlendirmesi gerekiyor. Lisanslı geri dönüşümcülerin bu mamulü toplaması işletmeciler için daha uygun. Ben Buca Belediyesi'ni bu konu için kutluyorum. İşletmecileri bu şekilde yönlendirmesi, resmi hale getirilmesi bizim için de avantaj. Ben faydalı buluyorum" dedi.