İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kentin nefes alacağı yeni bir yeşil alan olarak düzenlendiği Kadifekale heyelan bölgesindeki çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varılan binaların yıkımında sona gelen ve boşalan alanların ağaçlandırma çalışmalarına hızlı bir şekilde devam eden Büyükşehir Belediyesi, bölge için 3 önemli adım daha attı.

Sur duvarları hayat bulacak

Büyükşehir’in yeni ve en önemli adımlarından birisi, M.Ö. 334 yılında Makedonya kralı Büyük İskender’in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale sur duvarlarının restorasyonu için gerçekleştirdiği yapım ihalesini sonuçlandırarak sözleşmeye davet yapmak oldu. Sözleşmenin imzalanarak yasal sürelerin beklenmesinin ardından yer teslimi yapılarak başlayacak çalışmalar kapsamında Kadifekale surları aslına uygun olarak restore edilecek. Proje; sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar, restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekibin çalışmasıyla hazırlandı.

 
Heyelana karşı bilimsel protokol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sur duvarlarının restorasyon çalışmalarına paralel olarak, Kadifekale Heyelan Bölgesi Ballıkuyu bölümünde kaymaya sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması konusunda da çalışmalarını sürdürdü. Bu amaçla son olarak, yeraltı ve yüzey sularının drenajının yapılması, kayma tehlikesi olan bölgelerde teraslama yapılması ve serbest malzemelerin stabil hale getirilmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Deprem Araştırma Merkezi’yle uygulama projesi oluşturulması için bir protokol gerçekleştirildi.

 
Boşaltılan okula istinad duvarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine geçtiğimiz aylarda yaşanan kayma tehlikesi üzerine boşaltılan Topaltı İlköğretim Okulu önüne (746-787 Sokak kesişimi) kazıklı istinad duvarı yapılması için de 1 Ağustos 2012’de yapım ihalesi gerçekleştirecek. İstinad duvarı ile bölge güvenli hale getirilecek.