ELELE Hareketi ve EGEÇEP, Tüprag Altın Madeni Şirketi'nin Efemçukuru'ndaki altın madeni için yeni ÇED almaya çalışması üzerine basın toplantısı düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya yurttaşların yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Adayı Kamil Okyay Sındır, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ile HDP İzmir Milletvekili Adayları Eylem Yıldız ve Gülistan Koçöyiğit de katıldı.
Toplantıda konuşan ELELE Hareketi Dönem Sözcüsü Merih Yücel, altın madeninin İzmir'in içme suyunu zehirlediğini belirterek, madenin 2012 ÇED Olumlu Kararı'nın İzmir 1. İdari Mahkemesi'nce iptal edilmesine karşın faaliyetini halen hukuksuz bir şekilde sürdürdüğünü söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ise bu olumsuz faciaya sessiz kaldığını kaydeden Yücel, yıllardır tekrarladıkları risk tespitlerinin gerçekleşmeye başladığını ve Efemçukuru Köyü'ne içme suyu sağlayan kuyunun aşırı derecede metal içerdiği gerekçesiyle İZSU tarafından mühürlendiğini anlattı.

Vekillere sordular

Melih, gelinen noktada ise Kapasite Artırımı ÇED Olumlu Belgesi'nin iptaline ilişkin mahkeme kararının Anayasa'nın 138. maddesi'ne göre derhal, İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre ise en geç 30 gün içerisinde uygulanması gerekirken şirketin 2.5 kat kapasite artışı ve 5 yıl ek işletme süresi için yeni bir ÇED raporu düzenlendiğini söyledi. Madenin derhal kapatılmasını talep ettiklerini belirten Yücel, seçim öncesi İzmir milletvekili adaylarına seslenerek, "İzmir'in su havzasını kirlettiği mahkemece kanıtlanan Efemçukuru Altın Madeni'nin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz ve geleceğine ilişkin hedefleriniz nelerdir? Milyonlarca İzmirlinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı projesi hakkında değerlendirmeniz ve programınız nedir?" diye sordu.
Toplantıya katılan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da yaptıkları konuşmalarda, çevre sorunlarının partiler üstü olduğunu vurgulayarak iktidar olduklarında çevreye zarar verecek işletmeleri kapatacaklarını dile getirdiler.

Editör: Haber Merkezi