Gülçin Karaegemen- Yurtdışında moda olduktan sonra, Türkiye'de son 3 yıldır ard arda açılan evcil hayvan kuaförleri hayvan sahipleri tarafından büyük ilgi görüyor. Petshoplar ve veterinerler dışında hizmet veren kedi ve köpek kuaförlerinde, tıraş ve banyonun yanı sıra, pedikür, manikür ve her cinse göre özel tıraş kesim yöntemi uygulanıyor. Verdikleri hizmetlerle veteriner kliniklerine rakip olan bu kuaförler, heryerde olduğu gibi İzmir'de de bir sektör haline geldi. Verdikleri hizmetin veterinerlik hizmeti olmadığını vurgulayan Murat Zama evcil dostlara kuförlük ve bakım hizmeti veren kurumun sahibi. Zama, "Bizim verdiğimiz pet kuaförlük ve bakım hizmetidir. Veterinerlerden bizi farklı kılan budur" diyor.

Tıraş ve banyo fiyatlarının kuaföre götürülen evcil hayvanın boyutlarına ve cinsine göre 45 ila 85 TL arasında değiştiğini ifade eden Zama, genellikle Terier, Cocker, Pekinese, Yorkshire, Golden Retriever gibi uzun tüylü köpeklerin tıraş için kuaföre getirildiğin söyledi. Zama, "Bize getirilen evcil hayvanların tıraş modeline genellikle hayvan sahipleri karar veriyor. İstedikleri modeli tarif ediyorlar. İstedikleri modele uygun tıraş ediyoruz" dedi. Yaz aylarında getirilen evcil hayvan sayısında artış olduğuna dikkat çeken Zama, evcil hayvanların sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da tüylerinin kesilmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Tıraş süresince durmayan ve anestezi ile uyutularak hayvanlarını tıraş ettirmek zorunda kalan hayvan sahipleri de anestezi uygulanmadan yapılan bu uygulamadan oldukça memnun olduklarını söyledi.
Oje bile sürüyorlar

Yurtdışında oldukça yaygın olan köpek ve kedi bakım salonları ise Türkiye'den biraz farklılık gösteriyor. Londra'da bulunan 'The Pet Spa' evcil hayvanlara yönelik çok özel hizmetler sunuyor.Evcil hayvanlara kuaför, manikür, pedikür hizmetleri yanı sıra vücut masajı, yüz bakımından çamur banyosuna kadar birçok hizmet sunuluyor.  Evcil hayvanların tüyleri renkten renge boyandığı merkezde evcil hayvanlara pedikür yapılıp oje bile sürülüyor. Bu tarz uygulamaların sevgi ve bakım göstergesi olduğunu savunanların yanında hayvan sahiplerinin lük yaşam tutkusu kurbanı olduklarını söyleyenlerde oldukça fazla.

Murat Zama ise yurtdışında yapılan bu uygulamaların İzmir'de yaygın olmadığını belirterek, bu tarz uygulamaların sadece gösteri amaçlı olduğunu söyledi.