Gülçin Karaegemen- 4+4+4 eğitim modelinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan sorunlar bitmiyor. Yeni eğitim sistemi sebebiyle yoğunlaşan sınıflar için kütüphaneleri, bilişim sınıflarını, fen laboratuvarlarını, yabancı dil laboratuvarlarını, çok amaçlı salonları ve depoları sınıf yaparak çözüm bulunmaya çalışılıyor. Balçova Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi ise bunun örneklerden sadece biri. Okulda yeterli sınıf bulunmadığı için 4 aydır fen laboratuvarını sınıf olarak kullanmak zorunda kalan 10-A öğrencileri, sınıfta bulunan lavaboların musluklarının giderlerinin kapatılması yüzünden oluşan ağır bir koku ile ders işliyorlar. Sınıflarının laboratuvar olduğuna hatırlatan ve 5 musluk ile ders işlemek zorunda kaldıklarını aktaran öğrenciler, muslukların sebep olduğu ağır koku yüzünden okula gitmek istemediklerini anlattılar. Çocuklarının sağlıksız bir ortamda eğitim gördüğünü vurgulayan öğrenci velileri ise, "Çocuklarımız tüm gün açık camlarla eğitim görmek zorunda kalıyorlar. Tüm şikayetlerimize rağmen çözüm alamadık" dediler.


Kokudan ders yapmak istemiyorlar

Çocuklarının deşifre edilmemesi için isim vermeden eleştiride bulunan öğrenci velileri, okul yönetimine yüklendi. Konuyu defalarca okul yönetimine aktarmalarına rağmen sonuç alamadıklarını, çocukların sabahtan akşama kadar sağlıksız sınıflarda öğrenim görmeye mecbur kaldığını dile getiren veliler, "Bazı öğretmenler sınıftaki koku nedeniyle ders yapmak istemiyormuş, bir saat bile dayanamıyorlar. Bizim çocuklarımız ise bütün günlerini o sınıfta geçiriyor. Okulda sabahçı bir grup varmış. Bu grup öğle saatlerinde okuldan ayrılınca boş kalan sınıfa bizim çocuklarımızın yerleştirilmesini istedik ama ortak sınavlarda sorun oluyor bahanesiyle reddettiler. Yazık oluyor çocuklarımıza, yetkililerden çözüm bekliyoruz" diye konuştular.

Okulun kapasitesi ortada

Görüşünü almak için aradığımız okul yetkilisi ise okulun kapasitesinin küçük olduğunu ve çareyi laboratuvar sınıf yapmak olarak bulduklarını söyledi. Çocukların sınıfta durmak istemediğini anlatan okul yetkilisi, "Velilerin ve öğrencilerin şikayetlerini biliyoruz. Ama okulumuzun kapasitesi ortada. Okulumuzda depo yapılacak alan bile yok. Biz de bu soruna biran önce çözüm yolu bulmak istiyoruz. Sınıftaki koku ve aradaki musluklar hepimizi rahatsız ediyor. Soruna okulda bulunan kütüphaneyi sınıfa çevirerek çözüm yolu bulacağız ve öğrencilerimizin mağduriyetini gidereceğiz" dedi.

Günü kurtaran çözümler, çözüm değil

Konuyu değerlendiren Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise eğitim sistemini suçladı. Çocukların bu hale geleceğini düşünmeden eğitim adına adımlar atıldığını belirten Demir, "Eğitimin nereye gittiğinin yeniden sorgulanması gerekiyor. Sistem sonucu okul yöneticileri mağdur oldu ve bu sonuçlara gelmek zorunda kaldılar. Okulların fiziki durumları belli. Milli Eğitim Bakanlığı eğitim yöneticilerine laf söylüyor ama onlar 24 saat görevlerinin başındalar. Eğitimle ilgili günü kurtaran programlarla sorunlara çözüm bulunmaz. Eğitimin nereye gideceği belli değil" diye ifade etti.