Aykut Polatlı-Ülkemiz her şeye rağmen ormanlık alanlar açısından zengin bir ülke. Özellikle bu durum Ege ve Akdeniz için daha çok geçerli. Ormalık alanlar insanların hafta sonlarını geçirebildiği bir günlükte olsa şehir hayatının stresinden uzaklaştığı mekanlar. Bu alanların kullanımı ve korunması amacıyla bazı yasal sınırlamalar da var.

Hal böyle iken Güzelbahçe ormanları moloz yığınları altında ve bu durum bir çok kişinin de tepkisini çekiyor. Dinlenme ve piknik alanlarına çevrilme potansiyele sahip Güzelbahçe ormanlarına inşaat şirketleri tarafından hafriyat dökülüyor.

Güzelbahçe Belediyesi sorumluluğunda bulunan ormalık alanda rastlanan bu durum çevrenin ne kadar rahat tahrip edildiğininde bir kanıtı. Ormanlık alanla 'Moloz döküm alanı'nın uzaklığı ise sadece 100 metre. Firmalar para ödememek için hafriyatlarını moloz döküm alanına değil de ormalık alana döküyor. Ormanlık alana molozlarını döken firmalara belediye tarafından cezalar kesilse bile söz konusu cevalar yetersiz kalıyor.

Moloz döküm alanının durumu ile ormanlık alanda karşılaşılan durum birbirine büyük tezatlık gösteriyor. Moloz döküm alanına bakıldığında ormanlık alanda rastlanan hafriyatlardan daha az harfiyat var. Ormanlık alanda ise moloz döküm alanına giden yol boyunca, yolun sağında ve solunda hafriyat kamyonlarının döktüğü molozlar ile dolu. Hafriyat kamyonlarının üzerinde 'Moloz döküm alanı'nı işaret eden tabelanın önüne döktükleri atıklar ise ilginç bir görüntü oluşturuyor.

'Gerekli özeni gösteriyoruz'


Güzelbahçe Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, hafriyat kamyonlarının molozlarını dökmemesi için bazı cezalar kesiliyor fakat bu durumun önüne bir türlü geçilemiyor. Ceza kesebilmek için ya suç üstü yapılmalı ya da bir şikayet olmalı diyen yetkililer. 'Söz konusu alana hafriyat dökülmemesi için 24 saat adam dikmemiz lazım. Malesef bunun için yeterli çalışanımız mevcut değil' şeklinde bayanat verdi.

'Yeterli personelimiz yok'


Belediye bünyesinde sadece 2 zabıta bulunduğunu ifade eden yetkililer bazı önlemleri almakta bu yüzden yetersiz kalıyoruz' dedi. Yapılan açıklama şu şekilde: Burada bu olayların önüne geçmek için kamera sistemleri kurduk ve izliyoruz. Hafriyat döken kamyonlarıda bunu bildikleri için geç saatlerde plakalarını kapatarak hafriyatlarını döküyorlar. O yüzden de belirleme amacıyla yapılan çalışmalar boşa gitmekte. Bu bölge Urla'yla bitişik olan bir yer ama malesef Urla Belediye'si burayla elgilenmiyor. Belediye başkanımız Özdem Mustafa İnce, doğa konusunda duyarlı olduğundan dolayı buranın temizliği için gerekli özeni tek başına göstermeye çalışıyor.

Molozların yapısı nedeniyle doğada kolay kolay yok olmuyor. Molozlar hem çevredeki bitki ve canlı yaşamını tehdit ederken hem de doğada kolay yok olmaması nedeniyle de canlıların yaşam alanlarını yok ediyor, çevreye kalıcı hasar veriyor.
Editör: Haber Merkezi