İlk kez 9 Eylül 1923 tarihinde İzmir’in kurtuluşundan bir yıl sonra gerçekleştirilen ve 1969 yılına dek aralıksız süren “Zafer Yürüyüşü” geleneği, bu yıl da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922 günü İzmir’e girerken kullandığı güzergâh üzerinde düzenlenen yürüyüşe tüm İzmirlileri davet ediyor. 9 Eylül Pazartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katılımıyla saat 09.00’da Basmane Karakolu’ndan hareket edecek tarihi yürüyüş kolu, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik Caddesi’ni takip ederek Cumhuriyet Meydanı’na ulaşacak.

“Sadece Türk Bayrağı”

Geçtiğimiz yıl 43 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirilen yürüyüşe İzmirliler büyük ilgi göstermişi. Bu anlamlı organizasyonu düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm İzmirlileri bu yıl daha büyük bir katılımla ve ellerinde sadece Türk bayraklarıyla Basmane Karakolu önündeki buluşmaya davet ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Twitter hesabından İzmirlilere çağrı yaparak, “9 Eylül sabahı saat 09.00’da Basmane Karakolu önünden başlatacağımız 91. Yıl Zafer Yürüyüşü’ne tüm hemşerilerimi bekliyorum. Sadece Türk bayraklarıyla bezenmiş ‘Zafer Yürüyüşü’ne güçlü bir katılım, 9 Eylül’ü istismar çabalarına en güzel yanıt olacaktır” dedi.

9 Eylül 1926, İzmir

1923-1969 yılları arasında tarihi güzergahı üzerinde aralıksız süren yürüyüş, o yıllarda büyük katılıma sahne oluyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) arşivlerinden çıkan 9 Eylül 1926 tarihine ait bir fotoğraf karesi, dönemin coşkusunu yansıtıyor.

İzmir’de festival havası


9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü etkinlikleri, bu kez önceki yıllardan farklı olarak tek merkez yerine aynı anda farklı noktalardan gerçekleştirilecek ve kentte gerçek bir festival havası estirecek. Konserler, yarışmalar, su ve ışık gösterileri ile birlikte kentin dört bir yanında çeşitli kutlamalar gerçekleştirilecek. 9 Eylül gecesi Gündoğdu Meydanı, Bostanlı Rekreasyon Alanı, Göztepe Denizatı Heykeli önü ve Bayraklı Rekreasyon Alanı’nda aynı anda konserler düzenlenecek. Saat 18.00’de Gündoğdu Meydanı üzerinde Türk Yıldızları’nın akrotim gösterisi sergilenecek. Saat 19.00’da gösteri mekanı gökyüzünden denize taşınacak. Körfezde kano ve yelkenli gösterisi yapılacak. 9 Eylül’le özdeşleyen Fener Alayı yürüyüşü saat 20.30’da Cumhuriyet Meydanı ile Gündoğdu Meydanı arasında gerçekleştirilecek. Saat 21.00’de Gündoğdu Meydanı’nda İzmir’in pek çok noktasından izlenebilecek görsel bir şov sunulacak. İzmir Körfezi, su perdesi ve ışık gösterileriyle renklenecek. Konserler de yine aynı saatte başlayacak. Gösterilerin merkezi konumundaki Gündoğdu Meydanı’nda “Manga” grubu sahne alacak. Aynı dakikalarda Bostanlı Rekreasyon Alanı’nda DJ Koray Candemir (Kargo'nun solisti) ve DJ Harun Tekin (Mor ve Ötesi'nin solisti), Göztepe Denizatı Heykeli önünde DJ Berna Öztürk, Bayraklı Rekreasyon Alanı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası, konser ve sahne şovlarıyla 9 Eylül coşkusunu doruğa taşıyacak.