Piran ile “Kardeş Şehir” protokol sürecini değerlendirmek üzere Slovenya İzmir Konsolosu Mazhar İzmiroğlu’nu ziyaret eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Onlarca teklif var. Amerika’dan bile teklif var. Washington’a bağlı University Place Belediyesi, geçmişte başlatılan ancak yarım kalan süreci tamamlayarak, Karşıyaka ile kardeş şehir olmak istiyor. Bu hafta içinde Portekiz’e gidiyoruz. Orada iki kentten davet aldık. Cascais ile süreci bu ziyaretimiz de başlatacağız. Almanya’nın Aachen Belediyesi ile de süreç devam etmektedir. Yine Bulgaristan’ın Kırcaali ile Slovenya’nın Piran kentleriyle de görüşmeler sürüyor.” dedi.

Karşıyaka’yı turizm kenti yapma hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini, bu ilginin de bunun en iyi göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Durak, “Turisti Karşıyaka’ya getirmek kadar, onları gezdirmemizde gerekiyor. Bunun için de butik müzeler, spor tesisleri, gençlik ve sağlık merkezleri yapıyoruz. Sağlık, spor ve kültür turizmini geliştirmeye yönelik ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.” diye de ekledi.

Kardeş şehir ilişkisinin Karşıyaka’nın tanıtımında önemli rol oynadığına dikkat çeken Başkan Durak, “Biz kuru kuruya bir kardeş şehir ilişkisi olarak bakmıyoruz. Kültürel ve sosyal anlamda bir ilişki kurmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Karşılıklı geliştirilen projelerle bu ilişki şekilleniyor ve zamanla ticari anlamda da kentlere katkı sağlıyor.” dedi.

Slovenya’nın Piran kentiyle de geçen yıl gelen teklif üzerine protokol sürecini başlattıklarını hatırlatan Başkan Durak, Slovenya Konsolosu Mazhar İzmiroğlu’ndan da kentin tarihi ve kültürel yapısına ilişkin bilgi aldı.

Karşıyaka’nın “Kardeşleri”

KKTC’den Girne, Bosna-Hersek’ten Zenica, Kosova’dan Prizren, Gürcistan’dan Kutaisi ve Makedonya’dan Veles belediyeleri Karşıyaka’nın kardeş şehirleri arasında bulunuyor. Yine, Almanya’nın Kreis Viersen ile Yunanistan’ın Kavala kentleriyle de İşbirliği ortaklığı bulunuyor.

Karşıyaka Belediyesi’yle “Kardeş Şehir” protokol süreci devam etmekte olan kentler ise şöyle:

Slovenya’nın Piran Belediyesi,
Bulgaristan’ın Kırcaali Belediyesi,
ABD’nin Washington University Place Belediyesi,
Portekiz’in Cascais Belediyesi,
Almanya’nın Aachen Belediyesi