Aykut Polatlı-Menderes'te bulunan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilen 48 bin 964 dönümlük araziye yapılması planlanan Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nin planlarını onayladı. Menderes'in merkezindeki dev alanda dev bir dini kampüs yapılacak. İçinde, lojman, eğitim tesisi, idari tesis, yurt, kurs, kütüphane, konferans salonu, lojman, aşevi binaları ve cami inşa edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Menderes'te Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 'Dini Yüksek İhtisas Merkezi' ile ilgili hazırlanan beş binlik ve binlik imar planlarını askıya çıkardı. Bakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilen ve 48 dönümlük alanda, lojman, eğitim tesisi, idari tesis, yurt, kurs, kütüphane, konferans salonu, lojman, aşevi binaları, cami ve cami ile ilgili yapılar yapılacak. Türkiye'nin en büyük dini eğitim kampüslerinden birisi olacak bölgede çalışmalar kısa zamanda başlayacak.

Konutlar yıkılıyor

Bakanlık tarafından hazırlanan planlara göre, söz konusu arazide bulunan belediye hizmet alanları ve konut kullanımı da ortadan kaldırılırken 33 bin 324 metrekaresine Büyük Cami ve Külliyesi inşa edilecek. Plan dahilinde yol ve park gibi kamusal kullanım alanlarının kapsamını da daraltan bakanlık tarafından yapılan imar değişikliği 5 Kasım 2015 tarihine kadar itiraz ve görüşlere açık olacak.

Süreç nasıl işledi

Planlama kararı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdiği talep yazısı ile alındı. Müdürlük, bakanlıktan Diyanet'in de yazısını gerekçe göstererek alanda büyük dini eğitim merkezi yapılmasını istedi. İki yıl önce başlayan planlama çalışmaları kısa zamanda tamamlandı. Yapılan planlama çalışmasında, iki parselin ortasından geçen 7 metrelik yol kapatıldı. Kapatılan yol büyüklüğündeki alan park alanına dahil edildi. Alanın güneybatısında bulunan belediye hizmet alanı kaldırılarak ve parselin kuzey bölümü ile bütünleşik halde olan 33 bin 324 metrekarelik alan, Dini Yüksek İhtisas Merkezi yapımına imkan sağlayacak şekilde cami alanı olarak planlandı. n Aykut Polatlı


Karabağlar'da başlamıştı

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü'nün geçici binasının açılışı ise Vali Mustafa Toprak'ın da katılımıyla Eylül 2014'te Karabağlar'da gerçekleştirilmişti. Geçen sene 15 öğrenci ile eğitime başlayan merkez, yeni yerine taşındığında öğrenci sayısı 300'e yükselecek. Karabağlar'daki merkezin açılışı, dini eğitimi özendirdiği için eleştirilmişti.