Yıl boyu ve gece gündüz yaşayan bir Kültürpark hedefiyle, alandaki bina yoğunluğunu azaltarak yeşil miktarını 21 bin metrekare daha artırmayı öngören Büyükşehir Belediyesi; meslek odaları, sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlere yeni Kültürpark'ı tanıtmıştı. İzmir'in tarihi ve simgesel mekanlarından Kültürpark'ın revize edilerek geleceğe taşınması amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tanıttığı projeye eleştiriler getirilmeye başladı. İzmir'in merkezindeki en önemli yeşil alanlardan biri olan Kültürpark içinde bina yapılmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Mimarlar Odası İzmir Şubesi, geçici olarak yapılan mevcut hangarların da yıkılarak yerlerinin yeşil peyzaj olarak düzenlenmesini savunduklarını belirtti.

'Kültürpark'a bina yapılmasını doğru bulmuyoruz'

Belediyeden Kültürpark'ın genelini ilgilendiren bütün projeleri aldıklarını söyleyen Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, 'İnternette dolaşan bina da bu projelerin bir parçasıdır. Projeyi oda yönetimi olarak, çevre komisyonu ve ilgili mimarlarla inceledik ve incelemeye de devam ediyoruz. Kapsamlı bir raporu da önümüzdeki günlerde yayınlayacağız. Orada yapılacak olan müdahalelerin çok dikkatli ve özenle yapılması gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Çünkü Kültürpark İzmir ve hatta Türkiye için son derece önemli bir bölgedir. Bu nedenle de yapılacak olan müdahalelerin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Bu proje kapsamında da doğal olarak ağaç kesilmesine karşıyız. Hatta belediye son zamanlarda genelde ağaç taşıdığı yönünde açıklamalarda da bulunuyor. Ancak ağaç taşımanın da çok sağlıklı ve doğru olmadığını dile getiriyoruz. Çünkü taşınan ağaçların yaşamlarını devam ettirebilecekleri şüpheli. Bu anlamda ağaç kesilmesine de taşınmasına da karşı çıkıyoruz. Yapılacak olan projenin, mevcut ağaçlara ve yeşil alana zarar vermeyecek şekilde yapılmasının daha doğru olacağını savunuyoruz. Oraya yeniden yapılması düşünülen binanın ise çok doğru olmadığını daha önce de belirttik. Zaten mevcut hangarların geçici olmak kaydıyla yapıldığını biliyor ve görevlerini tamamladıkları için tamamen sökülüp, yeşil peyzaj olarak düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz' ifadelerini kullandı.

Zemindeki yeşile sahip çıkamazken, çatıdaki yeşile nasıl sahip çıkılacak?

Facebook'ta tanımadığı biri tarafından kurulan grupta düşüncesini paylaştığını ifade eden Mimarlar Odası eski İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, sözlerini şöyle tamamladı: Düşüncelerimi orada da dile getirdim. Ondan başka söyleyecek bir şeyim yok. Fotoğraftada görüldüğü üzere o büyüklükte bir binanın o yüzeyde yapılması mümkün değil. Doğrusu beni zemindeki yeşile bakamayanların, çatıdaki yeşile nasıl bakacağı da düşündürüyor. Zaten bunu nasıl yapacaklarını da çok merak ediyorum. Sürecin tamamıyla ilgili bilgim yok. Sadece grupta paylaşılan görselle ilgili düşüncelerimi dile getirdim. Zaten eksik bilgiyle detaylı bir görüş vermeyi doğru bulmuyorum.