Geleneksel Bir Anneler Günü Kutlaması: Zübeyde Hanım Koşusu Geleneksel Bir Anneler Günü Kutlaması: Zübeyde Hanım Koşusu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK) Ege Bölge Temsiliciliği Cuma günü gerçekleşecek DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ve tüm üyelerin katılımıyla İzmir'de gerçekleşecek yürüyüş için çağrıda bulundu. Büyük yürüyüş öncesi DİSK Ege Temsilciliği binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti için rakam açıklamadıklarını kaydederek cuma günü insanca bir yaşam için gövde gösterisi yapacaklarını söyledi.

YARIM GÜN İŞ BIRAKACAKLAR 

İzmir'de gerçekleşecek yürüyüşün DİSK’in insanca bir yaşam için başlattığı yürüyüşlerin bir ayağı olduğunu belirten Sarı, “Bundan 1 hafta önce ve yaklaşık 2-3 aydır bütün bölgelerde vergide ve gelirde adalet yürüyüşlerini başlatmıştık. Aralık ayına geldiğimizde asgari ücretin belirlenme sürecinde bir pazarlık söz konusu. DİSK ‘7 bölgede 7 büyük yürüyüş’ adı altında asgari ücretle, zamlarla, hayat pahalılığıyla, emeklilerin sorunlarıyla ilgili bir eylem yapma kararı aldı. 15 Aralık’ta yarım gün iş bırakarak İzmir’de yürüyüşü gerçekleştireceğiz: Gelirde ve vergide adalet ile insanca bir hayat için alanda olacağız. Müzakere önemli. Ama asgari cüret görüşleri toplu bir görüşme olmazsa bunların hepsi havada kalacak. Cumhurbaşkanının asgari ücrete 1 kez zam yapılacağını açıklaması bizi eylem itti. Ülkemizde yaşanan sorunlara karşı DİSK bütün şubeleri ile yarım gün iş bırakacağız. Asgari ücret ve hayat pahalılığıyla ilgili sokakta olacağız. Masada bu işin olmayacağını söylüyor ve masada olanları da sokağa davet ediyoruz” dedi.

"ZAFER MASADA DEĞİL SOKAKTA KAZANILIR"

Asgari ücretin tüm kesimleri ilgilendirdiğini ifade eden Sarı, “Yüksek enflasyon karşısında alım gücünü hızla ediyor. Kısa geçmiyor. Adaletsiz bir engelli ekmeğiniz yok. Bu şartlar altında 2024 askeri ücretli verilmesi, konfederasyonumuz masada olmamasına rağmen yıllardır insanca yaşanabilir bir ücret için gelirde adalet ve vergide adalet için mücadele ediyor. Asgari ücret sadece asgari ücret alanlarının meselesi değildir. Asgari ücret işçi sınıfının ve milyonların meselesidir. Asgari ücret, memleket meselesidir. Çünkü asgari ücret tüm diğer ücretleri etkilemektedir. İşsizlik sigortasından kıdem tazminatına kadar birçok hakkımız asgari ücretten etkilenmektedir. Türkiye'deki ücretler insanca yaşamaya yetmemekte. Açlık sınırı on üç bin yoksulluk sınırı kırk beş bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Asgari ücret, yoksulluk, açlık sınırını çizgimizdir diyen, sendikanın, sendikaya inat, masada olmayacağımızı, sokakta olacağımızı, İzmir Kamuoyuyla paylaşıyoruz. Buradan çağrımız… Bu düşük ücretlerle, 7 bin 500 lira olan emekli maaşlarına karşı insanca yaşanabilecek bir ücret alması için önümüzdeki toplu sözleşme süreçlerinde, DİSK Cuma günü gövde gösterisi yapmak için sokakta olacak. Zafer masada değil sokakta kazanılır. Zafer, masada değil sokakta kazanırız diyoruz. Hepinizi Cuma günü eyleme davet ediyoruz. İşçi halkalarında, sokaklarda, birbirlerini dağıtarak Cuma günkü büyük konfederasyonumuzun Genel Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve genel yöneticileri ve genel sekreteriyle birlikte bu şanlı yürüyüşü cuma günü başlatıyoruz” diye konuştu.


"HERKES SOKAĞA ÇIKMALI"


Türk-İş ve diğer sendikalara da sokağa inme çağrısında bulunan Sarı, “Biz bunu her dönem söylüyoruz. Evet müzakere olmalı. Ama müzakere TİS sürecinde olur. Eğer ki asgari ücret görüşmesi TİS değilse ve bir kişinin iki dudağı arasındaysa herkes sokağa çıkmalı diyoruz. Direniş sokakta olur ve sokakta kazanılır. Bu nedenle tüm sendikalar, işçi, işveren, işsiz. Herkesi davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.


"YILDA BİR DEĞİL DÖRT ZAM"

Asgari ücret için bu yıl rakam açıklamayacaklarını ifade eden Sarı, "Biz bu yıl rakam açıklamıyoruz. Çünkü açıklanan enflasyon rakamlarına göre bir şey söylendiğinde Şubat ayında o rakam erişmiş oluyor. Ayrıca yılda bir değil 4 zam diyoruz. Bu nedenle rakam belirtmeden insanca bir yaşama yetecek ücret diyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ