20 Kasım tarihli yazımda anlattığım rüyanın tersi çıktı.[1] "En büyük mirasım yüzülebilir körfez olacak" diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu düşüncesinden çark etmiş görünüyor. Geçtiğimiz hafta "...bizim projemiz Körfez Tüp Geçit ile çakıştı. ÇED raporunu aynı müşavirlik firması hazırladı. Görüldü ki İzmir Büyükşehir Belediyesi 1,5 milyar TL para harcayarak 13,5 km uzunluğunda, 22 metre genişlikte ve 8 metre derinlikte sirkülasyon kanalı açtığında körfez suyu sirkülasyonu yüzde 40 artacak. Ancak, tüp geçit yapılırsa sirkülasyondaki iyileşme oranı yüzde 10'a düşüyor. Biz işimizi askıya aldık. Boşa kürek sallayacak halimiz yok..."[2] sözleriyle Körfez Rehabilitasyon projesinden vazgeçtiğini açıkladı.
Bu sözler üzerine sormak gerekiyor;
· Sayın Kocaoğlu sizin önceliğiniz hangisi, Körfezin temizlenmesi mi yoksa Körfeze yol yapılması mı?
· Körfezin temizlenmesini gerçekten önemsiyor musunuz?
· "İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi" "İzmir'e miras olarak bırakıp gideceğim bir numaralı proje, Körfez projesidir" demiştiniz,[3] bu sözünüzden vazgeçtiniz mi?
· Halen sözünüzde duruyorsanız; büyük zorluklarla ÇED onayı aldığınız projeyi neden askıya alıyorsunuz?
· Körfezin temizlenmesi projesini askıya almak yerine, neden körfezin temizlenmesine engel olacağını söylediğiniz Körfez Geçiş Projesi'nin askıya alınması için girişimde bulunmuyorsunuz? Örneğin Körfez Geçiş Projesi ÇED olumlu belgesinin iptali davasına davacılar TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve İzmirliler yanında neden müdahil olmuyorsunuz?
· Devam eden davada, Körfez Geçiş projesine yönelik en önemli itirazın "Körfez Rehabilitasyon projesi ile körfezin temizlenmesini etkisiz hale getireceği" olduğunu biliyorsunuz, yoksa amacınız Körfez Geçiş Projesi'nin önünü açmak mı?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bu sorularımıza yanıt verir mi bilmiyorum, ama biz sözümüzü söyleye devam edelim. Bu köşede çok yazıldı, dilimizde tüy bitti, Körfez Rehabilitasyon Projesi ile Körfez Geçiş Projesi uzlaşmaz çelişkileri olan projelerdir. Ya Körfezin temizlenmesini amaçladığınız Rehabilitasyon Projesini gerçekleştireceksiniz ya da İzmir Körfezi'ni tüp geçişli, köprülü, yapay adalı uçuk kaçık geçiş projesine feda edeceksiniz.
Körfez Geçişi ile İzmir için bir senaryo çiziliyor; doğal yapısından gitgide uzaklaşan, ekolojik değerlerini kaybeden, betonlaşmaya teslim edilmiş, parça parça plan değişiklikleri ile yüksek rant artışlarının önünü açan, kıyılarını betona teslim eden rant talanı altında sağlıksız bir kent yaratma senaryosu. Körfez Geçişi Projesi, İzmir'in trafik sorununu çözmekten çok uzak, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun bir parçası olarak kentin doğal alanlarında yapılaşma baskısı yaratacak dayatma bir projedir.[4]
Bu dayatmalara boyun mu eğeceğiz, İzmir'i tanınmaz ve yaşanmaz hale getirecek bu senaryolara sessiz mi kalacağız? 'Kimse ihanet etmeden' İzmir'e sahip çıkmalıyız. Bunun için facebook.com/izmirsahipcik ve twitter.com/izmirsahipcik  sosyal medya hesaplarını izlemenizi öneriyorum.

[1] <http://www.haberekspres.com.tr/izmir-korfezi-ni-ciceklendirmek-makale,6208.html>
[2] <http://www.haberekspres.com.tr/izmir/izmir-de-yeni-tartisma-korfez-i-kurtaracak-miyiz-yoksa-h109468.html>
[3] <https://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/8797/tr>
[4] <https://www.change.org/p/k%C3%B6rfez-ge%C3%A7i%C5%9Fi-projesi-izmir-e-ihanettir-izin-vermiyoruz?recruiter=55291445&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition>