Program boyunca Fatih Altaylı'nın kendisine yönelttiği; Kripto para nedir? İnsanlar kripto paralar ile ilgilenmeli mi? gibi soruları yanıtlayan Gökalp İçer,  kripto para piyasası hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi.

Program esnasında; Her ülke kendi coinlerini çıkartabilir mi?, Kripto paralar neden bu kadar dalgalanıyor? gibi merak edilen önemli konu başlıkları öne çıktı.

Her ülke kendi coinini çıkarabilir mi?

Her ülke, kendi kripto para birimini çıkarabilir mi sorusu, serbest piyasadaki bazı şirketlerin benzer bir işlemle öncü olmasıyla gündeme gelmiştir yorumunu yapan İçer, USD Tether örneğini verdi. Konuşmasından özetle, USD Tether'ın ortaya çıkması, kripto piyasasında doların karşılığı olan stabil bir coinin varlığını sağlamıştır. Bu durum, diğer benzer varlıkların da ortaya çıkmasına olanak tanımış ve yaklaşık 110 milyar dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Bu durum, devletlerin ve otoritelerin dikkatini çekmiştir, şeklinde açıkladı.

Türkiye'de yabancı turist harcamalarında ilk çeyrekte büyük artış! Türkiye'de yabancı turist harcamalarında ilk çeyrekte büyük artış!

Bunun üzerine merkez bankalarının kendi stabil coinlerinin çıkarılmasının avantaj ve dezavantajları tartışıldı.

İçer kısaca, Başlangıçta, ABD'nin bu konuda öncü olmaması gerektiği yönünde görüşler olsa da, son zamanlarda bu durum değişmeye başladığına değindi. AB ve Çin gibi birçok ülke de benzer çalışmalar yapıldığı örneğini verdi. Ayrıca bu sistemin banklaları da aradan çıkardığı için daha tercih edilebilir ve avantajlı bir pozisyonda konumlandığı üzerinde durdu.

Türkiyede de benzer çalışmalar görülmeye başladığından bahseden İçer, dijital lira projesi mevcut olduğunu söyledi. Bu projenin iik fazı bitirilip ikinci fazına geçildiği bilgisini verdi.

İçer, Kripto paraların kara para aklama amacıyla kullanılıp kullanamayacağı sorunu ise iki sabit coinlerin ve bitcoin etherium gibi kripto para birimlerinin transferlerinin ilk kullanıcıdan son kullanıcıya kadar kontrol edilebildiğini ve teknolojik gelişmelerin esasında bu hususn önüne geçebileceğini belirtti.

Kripto paralar neden bu kadar dalgalanıyor?

İçer bu soruyu özetle, pozitif ve negatif haber girdilerinin çok fazla olması bu konuda bir numaralı etken olduğu üzerinde durdu.  Ayrıca regülatörlerin evet veya hayır kararlarını çok hızlı ve kolay şekilde dillendirebilmesi de oldukça büyük değişimlere neden olabildiğini ifade etti. Bunların dışında memecoinlerin varlığını manüpilatif olarak gördüğünü belirtti. Bu tarz otoritelerin var olmasının sebebinin ise regülayonun az olması şeklinde değerlendirdi.

Regülasyon yapılmalı mı?

Bu soruya pozitif şekilde yaklaşan İçer, doğru regülasyon yapılmasının hem yatırımcı hem de servis sağlayıcısı için etkili bir adım olacağını savundu. Aksi halde şirketlerin de başka yatırımcıların sonradan dahil oldukları bir ortamda hizmet vermesinden ya da eşit hizmetler sağlayamamasından rahatsızlık duyacağını belirtti.

İnsanlar kripto işlemleri yaparken nasıl kendilerini güvende hissedebilirler?

İçer, bu soru karşısında varlıklarının kaybolmasından endişe duyan insanların varlıklarını soğuk cüzdanlarında tutabileceği önerisinde bulundu.

Soyut olarak görülen varlıkları satın almak konusunda endişe duyan insanların günümüzdeki sosyal medya ve dijital ortamlara yapılan yatırımın da benzer bir durum olduğunu dile getirdi.  Buradaki ana husus ise değer transferi ruhu olduğunun altını çizdi. Örnek olarak Elon Musk'ın twitter için 44 milyar dolar yatırım yapmasına benzetti. Ayrıca kripto işlemlerinde yapılan tüm işlemlerin dijital olarak görülebileceği ve kayıt altında tutulabileceği için herhangi bir olumsuz durumun çok daha kolaylıkla tespit edilebileceğini söyledi. Uzun vadede kripto para borsasının çok daha güvenli bir ortam hazırlayacağı öngürüsünü de iletti.

ICRYPEX Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp İçer kimdir? ICRYPREX nedir?

ICRYPEX, güven ve şeffaflık ilkelerine dayanan bir yapıya sahip olup, Türkiye'nin yanı sıra kısa bir süre önce Brezilya ve Güney Afrika'da da varlığını genişletmiştir. Yenilikçi ve ileri görüşlü adımlarıyla dikkat çeken ICRYPEX, 2024 sonuna kadar dünya genelinde tanınan bir kripto para platformu olma hedefini benimsemiştir.

ICRYPEX'in Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp İçer, Türkiye'nin önde gelen kripto para platformunun lideridir. İzmir doğumlu olan İçer, askeri geçmişiyle de tanınmaktadır. Maltepe Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu mezunu olarak askerlik kariyerine başlayan İçer, Piyade Teğmen olarak görev yapmıştır.

Askerlik görevinden ayrıldıktan sonra finans sektörüne adım atan İçer, Forex piyasalarında Trader olarak kariyerine başlamıştır. Bu süre zarfında farklı menkul değerler şirketlerinin FX departmanlarında çeşitli pozisyonlarda görev alan İçer, finansal alanlardaki uzmanlığını geliştirmiştir. Akademik kariyerine de devam eden İçer, Boğaziçi Üniversitesi'nde Finans Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimi almış ve ardından Yeditepe Üniversitesi'nde Finansal Ekonomi Doktora programına başlamıştır.

İş dünyasında da başarılı bir geçmişi bulunan İçer, bir menkul değerler şirketinde trader/trade analyst olarak üç yıl çalıştıktan sonra Reel Kapital Menkul Değerler'de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi