Burcu Yanar / Haber Ekspres- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2024 yılının ilk üç ayını kapsayan iş cinayeti raporunu yayımladı. Buna göre iş kollarındaki ölümlerde inşaat ve yol birinci sırada yer aldı. Hayatını kaybedenlerin 33’ünün ise İzmir’den olması dikkat çekti.  Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Ensari,  “Görevlilerin yüzde 95’i kağıt üzerinde iş yapıyor” dedi. Ensari, bir kaza karşısında iş verenin de ciddi cezalar ödediğini söyleyerek,“Yapı sektörü ‘çok tehlikeli’ diye sınıflandırdığımız bir sektör. İşverenler iş sağlığı ve güvenliğini genellikle bir zorunluluk olarak görüyorlar. Adam ekmek parası kazanmaya gidiyor akşam evine cenazesi geliyor. İşçisini düşünerek hareket eden kurum çok az sayıda. Bu tür kazalarda işverenlere çok büyük cezalar geliyor. İşçinin kusuru olsa dahi bunun karşılığında çok ciddi tazminatlar ödenmek durumunda kalınıyor” diye konuştu.

Patiswiss CEO'sundan istifa kararı! Patiswiss CEO'sundan istifa kararı!

YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR

Mevzuat gereği görevlendirilmiş kişilerin kağıt üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Ensari, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘önlemek ödemekten ucuzdur’ diye bir sloganı vardı. Yani aslında basit ve ucuz tedbirler alarak iş kazaları önlenebilir. Bu kazaların yüzde 98’i önlenebilir. Yüzde 2 olarak da işçinin ihmaline pay bırakılır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve güvenliği Kanunu’na önce devlet lokomotif olmalıydı ama ne yapıldı yasayı ilgilendiren maddeler hep ötelendi. Halen daha 2024 yılı sonuna ertelendi. Ancak kazalar sizi beklemez. Bu kazaların olduğu yerlerde mevzuat gereği görevlendirilmiş kişiler var. Bu kişilerin yüzde 95’i bu işi kağıt üzerinde yapıyorlar. Antalya’da meydana gelen teleferik kazasında denetim yapan kişilerin mesleki yeterliliklerinin olmadığı ortaya çıktı. Patronlar iş sağlığını bir angarya olarak görüyor. Şunu unutuyorlar ki meydana gelen kazalar şirketlerin prestijlerine de zarar veriyor. Yapılan araştırmalar kaliteli İSG hizmeti uygulanan işletmelerde verimin arttığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Açıklanan rakamdan fazlası var

İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Ensari, rakamların çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bir de şunu unutmamalıyız ki raporda açıklanan rakamlardan çok daha fazlası mevcut. Bazı kazalar gayri resmi yolardan kan parası verilerek çözülüyor. Bazıları ise yerelde kalıyor ancak ulusal medyaya ulaşmıyor bile” dedi.

Editör: Haber Ekspres