Bodrum'da denizden 2.5 ton çöp çıktı Bodrum'da denizden 2.5 ton çöp çıktı

Muğla'nın Milas ilçesindeki Herakleia Antik Kenti'ni Latmos Dağları üzerinden Aydın'ın Çine ilçesindeki Marsyas Vadisi ile birbirine bağlayan antik taş döşemeli yola dökülen betonla ilgili olarak, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bir adım attı.

Suç duyurusunda bulunulacak

Tahribata uğrayan yolda incelemelerde bulunan kurul, Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) çağrısı üzerine yolun korunması için karar aldı. Kuru; Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Karpuzlu Kaymakamlığı’na, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Karpuzlu Belediye Başkanlığı’na yazı gönderdi. Yazıda; l, Müze Müdürlüğü denetiminde asfalt kaplamadan oluşan izinsiz uygulamanın taş döşemelerine zarar verilmeyecek şekilde kaldırılmasını, antik yol hattı üzerinde benzer durumların ve tahribatın yaşanmaması konusunda önlem alınmasını istedi.Öte yandan Kurul ayrıca yola zarar verenler için suç duyurusunda bulunacak.

Kültürel mirastır

EKODOSD, yolun ekoturizm faaliyetlerine dahil edilmesini istedi. Dernek tarafından yapılan açıklamada “Aslında buradaki antik yolun tamamının doğru bir restorasyonla iyileştirilmesi yolun daha uzun yıllar korunmasını sağlayabilir, aynı zamanda doğru bir projeyle geliştirilecek olan ekoturizm faaliyetleriyle de yöre insanlarının ekonomilerine katkısı olabilir. Tekeler Alinda arasındaki antik yol ve yol üzerindeki antik pınarlar Aydın’ın kültürel miraslarıdır. Bunları korumak hepimizin görevi olmalıdır.” denildi.

Editör: Kafkas Kaya