Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) eğitim ve yetenek direktörü olan Andreas Schleicher dijital çağda neyin doğru neyin yanlış olduğunu analiz etme kabiliyetinin çok önemli olduğunu söyledi. Schleicher çocukların etraflarında ve sosyal medyada duyup gördüklerini analiz etmeyi ve bunları okullarda tartışmaya başlamaları gerektiğinide altını çiziyor.

Schleicher sosyal medyada insanlar kendi görüşlerine ve hayat tarzlarına benzer bir sosyal çeve oluşturduğunu ve gençlerin farklı görüşlerin tartışıldığı ortamların okullarda sağlanmasını önerdi. Gençlerin sadece kendi görüşlerini duyabilecekleri 'yankı odasından' çıkmasını ve sosyal medyanın ötesine bakması istiyor. Schleicher, öğrencilerin fikir alışverişi için daha çok yere ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Geçmişte bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda bir ansiklopediye bakardık ve oradaki bilgilerin doğruluğundan emin olurduk diyen Schleicher, şimdi gençlerin Facebook veya herhangi bir haber sitesine gittiklerinde nelerin güvenlir olduğunu değerlendirebilmeleri gerektiğini söyledi.

Uluslararası Pisa Testini* yürüten Schleicher, 2018'de gençlerin global dünya için ne kadar iyi olduklarını değerlendirecek testler yapacak. Testler şu anda gençlerin matematik, fen ve okuma becerelerini değerlendiriyor. Ancak OECD, bu testlere yeni ölçütler ekleyecek.

Bu ölçütler gençlerin farklı perspektiflerle dünyayı görme, farklı fikirleri takdir etme, farklı kültürlere açık olma ile ilgili olacak. Gençlerin farklı kültürlere açık olması ve çeşitliliği bir sorun olarak görmemesi giderek daha fazla önemli bir hal almakta.    


'Mono-Kültür'

Çok dinli, çok etnik yapılı ülkeleri tek kültüre dönüştürülmek istendiğini ve bunun varolmak için tek yolmuş gibi gösterildiğini söyleyen Schleicher, sosyal medyanında insanları kendisine benzeyen insanlarla iletişim kurması için teşvik ederek bu duruma destek olduklarını söyledi. İnsanların çeşitliliği pozitif bir durum olarak görmek için hazır değiller ve bu durumun en büyük sebeplerinden birisi sosyal medya.

Algoritmalar ve sosyal medya, olayları tartışmak ve ortak bir zemin bulmak için alanlar yaratmaktan ziyade benzer insanları ilişkilendirmek eğilimindedirler.

Test Sonuçları 2019'da

2018'de yapılacak testlerin sonuçları 2019'da yayınlanacak. Schleicher değerlendirmenin gençlerin dünyayı farklı perspektiflerden görmesi, farklı fikirleri takdir etmesi ve farklı kültğrlere açık olma kapasiteleri ile ilgili olduklarını söyledi.

*PİSA (Performance in International Student Assessments) TESTİ

'Uluslararası öğrenci değerlendirme programı' olan, OECD tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir.