Yerel seçimlerde aday olmak istemediğini belirten CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Ben bakan olmak istiyorum ve olacağım, kim demiş Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olamaz, olacağız!" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İzmir'e gelişini milletvekilliği sürecini konuştuk. Meclise verdiği soru önergeleriyle adından sıkça sözettiren, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında sıkça gördüğümüz Aksünger, az sonra zırhını giyecek ve atını son hız savaş alanına sürecek gibi... Rüzgar gibi esiyor konuşmaları, içi içine sığmıyor ve ısrarla üzerine basarak söylüyor, "Ben bakan olmak istiyorum ve olacağım, kim demiş Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olamaz, olacağız!"

Erdal Aksünger, sırasıyla Malatya Hekimhan, İskenderun ve İstanbul'da olmak üzere ilkokulu üç ayrı okulda okumuştur. Ortaokul eğitimini İstanbul Güngören ilkokulunda tamamlamış, bu yıllarda futbol oynamaya başlamış. Lise eğitimini İstanbul Bağcılar Lisesi'nde tamamlamış. Erdal Aksünger, aile geleneğinin dışına çıkarak, ticari hayatına ilk adımını lise ikinci sınıf öğrencisiyken bakkal dükkanı açarak atar ve o dönemde de lisede 'Hükümet' lakabını almıştır bile.

Aksünger o günleri yüzünde bir mutluluk ifadesiyle anlatıyor: "Fransa'daki amcamın ve babamın katkılarıyla lise ikideyken bana bir bakkal açıldı. Bugünkü ticari başarımı buna borçlu olduğumu da söyleyebilirim. Sabah 5' te kalkıp Tekel kuyruklarına giriyordum. Defterini çuvalını alırdın eline, paranı yatırır ürünleri alır minibüsle bakkala getirirdim."

Liseyi bitirmesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazanır. Ancak öğrenci lideri olduğu bu dönemde üniversite yönetimiyle ters düşer ve 3. sınıfta okuldan atılır. Bu dönemi şöyle anlatıyor Aksünger: "Biz çocukken insanların ekonomik statükoları neyle belirleniyordu, gittiğiniz okul, oturduğunuz mahalle. Okullarda çok statüko bir durum yoktu. Kara önlükleri giyen aynı yerlerde oturan insanlardık. Çok meraklı çok sorgulayan biriydim. Sol eğitimli çok insan vardı etrafımızda, ailelerimizde ve onların bir devrim hayalleri vardı kendilerine göre. Kendilerini sürekli dünyanın dinamiklerine göre eğitiyorlardı. Hiç anlamadığımız kelimeleri telafuz ediyorlardı, biz o kelimeleri anlamak için uğraşıyorduk, araştırıyorduk. Onlar bizim önümüzü çok açtı. Solun bütün ağabeyleri üniversite hareketleri içinde çok zeki ve lider ruhlu kişilerdi. Üniversite farklı giyimlerin, yaşamların, tarzların ve sınıfların ayrıldığı bir yere dönüyor. Mesela okula babamın 5 sene çalışıp alamayacağı bir arabayla gelen çocuklar da vardı. O anda hisettiğim duygular böyleydi, ister itemez kendini sınıfsal bir kavganın içinde buluyorsun. Zaten ailem sol kökenli bir aile, evresnel düşünceleri yüksek bir aileydi, bütün ağabeylerim herkes solcuydu. Oradaki çelişkilerle birlikte kendini bir havuzun içinde buluyorsun, tutunduğumuz dallardan biri solculuktu. Lise yıllarında Kapital'i okumaya çalışıyordum, felsefenin temel ilkelerini okuyordum. Gırgır' ı muhalif dergileri para biriktirip alırdım. Üniversitede öğrenci dernekleri derken işler büyüdü büyüdü üniversite yönetimine karşı bir kavga verdik. Sonuçta da okuldan atıldık işte."

Şirketlerimin merkezini İzmir'den taşımam

                
Üniversite yıllarında ticaret hayatına devam eden Erdal Aksünger, üç arkadaşıyla birlikte Hollanda'nın Kophke Tedarik Firması'nın Türkiye mümessilliğini yapar. Bu yıllarda da siyaset hayatı devam eder. Ancak SHP'den de atılır. Haksızlığa karşı verdiği mücadeleden gururlu biri olarak söylüyor: "Gençlik kollarında SHP döneminde görevliydim, o dönemde de partiden atmışlardı bizi. Bir boşluk oldu. Neyapalım derken SHP'den arkadaşlarım izmir'de birşeyler yapmaya çalışıyordu. Rüzgar da beni İzmir'e yönlendirdi. Geldim. Bu kenti çok sevdim. 2004 yılında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliğine ve 2005 yılında İzmir Ekonomik Üniversitesi Mütevelli Heyetine seçildim. 2006 yılında Aidata Bilgisayar Sistemleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ye ortak oldum ve aynı yıl İstanbul'da Multitec A.Ş.'yi kurdum. 2007 yılında Anadolu Birliği Genel Başkan Yardımcılığı görevi yaptım, 2008 yılında da BİLSES (Bilim ve Sanat Eğitim Vakfı) Başkanlığı'na seçildim. İzmir'i İzmirli'yi çok seviyorum. İzmir'in benden beklentilerini karşılamaya çalışıyorum. İnsanlarının, kültürünün çok zengin olduğunu düşünüyorum. Şirketlerimin genel merkezini hiçbir zaman İzmir'den taşımadım. Çok bedel ödüyor olabiliriz bundan dolayı ama hiçbir zaman öyle bir planım yok. İzmir'e ne kadar katkısı olursa, 50 fazla kişi çalıştırmak benim için İzmir'e bir katkı. Yatırımların burada yapılması, birikimlerin burada sağlanması, paranın burada kalması benim için önemli."

AKP baskısı şirketimizde aşikar

Erdal Aksünger'in kurduğu Gama Bilgisayar Ticaret Limitet Şirketi İzmir, İstanbul ve Denizli de faaliyet gösteriyor. Philips ve Siemens gibi dünya devlerinin Türkiye dağıtımını yapıyor. Büyük bir işe ahip olunca da sormadan edemiyoruz tabi, muhalefet partisinin milletvekilinin şirketine AKP iktidarından bir baskı var mı diye... Aksünger sorumuzu cevaplıyor ve hiç şaşırmıyoruz cevabına: "Çok açık ve aşikar bir baskı kuruyorlar. Maliye sürekli denetimde. Bir yıldan fazla tam bir denetim geçirdik. Onunda teşekkür edip gittiler. Vergisini ödeyen, çalışanlarına sorumluluklarını yerine getiren bir şirketiz. Paylaşımcı bir politikamız var. Yaptığımız iş uluslararası bir iş. Resmi kanalların Türkiye disbiritörlüğünü yapıyorsun. Bütün faturalar internet üzerinden kesilir. Herkesin internet üzerinde ciroları. İktidarın baskısı olarak görmekten ziyade bunlar yaşanacaksa yaşanacak diye bakan bir adamım. İktidar şunu yaptı bunu yaptı diye ağlayıp zırlayacak bir yapım yok. Beni cezalandırma hesabında olan birileri de varsa bundan korkum yok. Hayatım boyunca korkmadım!"

İyi bir milletvekilliği yapma sevdasındayım


Milletvekilliği döneminde de kavgası çetin sürüyor Aksünger'in. AKP iktidarına sürekli soru önergeleri veriyor. Gencin, köylünün, işçinin, emeklinin kısacassı herkein beklentilerini anlamaya çalışıyor ve sürekli bir ilçede sorun dinlerken çıkıyor karşımıza. Çocuklarını 14 haftadır görmeyen Aksünger herkesin ödeyeceği bir bedel vardır benimki de bu diyor ve anlatıyor: "İdeallerim var. Birşeyi iyi yapmak için ödemeniz gereken bedeller var. Bu bedeli ödemek zorundasınız. Bu daimi değil tabi, ben A planı B planı C planı olan bir adamım. Milletvekilliğimin son gününe kadar iyi bir milletvekilliği yapma sevdasındayım. Hergün partililerime, ilçelerime giderim. Parlamentoda üstüme düşeni en iyi şekilde yapmak isterim. Doğru bildiğimi hiç sözümü esirgemeden konuşan bir adamımdır. Eğer bedel ödenecekse, ödenmesi gerektiğine de inanan biriyim. O yüzden böyle bir tereddüt içerisinde değilim. Bu ideal bir konuydu ve CHP gibi bir partiden mellitvekili olmak gibi onurlu bir görevi elde etmiş bir adam olarak, bana inanan insanlara, aileme ve çocuklarıma gelecekte bırakacağım en büyük mirasım bugün yapacağım şeyler."

Kılıçdaroğlu'na yakın olduğuma inanırım


Kemal Kılıçdaroğlu ile çok sık yanyana gördüğümüzü söylüyorum, tabi ki merak ediyoruz Sayın Kılıçdaroğlu ile yakınlığının nereden geldiğini. Kılıçdaroğlu'nun dürüst kişiliğine duyduğu hayranlık onları iyasi arenada birbirine yaklaştırmış. Bu hayranlık Aksünger'e BİLSES Vakfı'nın Genel Başkanlığı döneminde Kılıçdaroğlu'na 'Temiz Siyaset ve Temiz Toplum Ödülü'nü verdirtmiş: "Kemal Bey ile yakınlığımız 2007'lere dayanıyor, o dönemde CHP Grup Başkan Vekiliydi Kemal Kılıçdaroğlu. Siyaseten içinde bulunduğumuz ortamların birinde tanıştım. Bir ışığın olduğuna inandığım içinde teşviki mesaimiz oldu. Ankara'ya gittiğim dönemlerde mutlaka ziyaret etmeye çalıştım. Ankara ziyaretlerinde, İzmir'e geldiğinde olabildiğince Sayın Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmeye çalıştım. Çok beğeniyordum kendisini. 2008'de iktidarın yaptığı yolsuzlukların üzerine giden bir Gandi olan Kemal Kılıçdaroğlu bende çok etki yaratmıştı. BİLSES Vakfı'nın Genel Başkanı olduğum dönemlerde, BİLSES Vakfı'nın 'Temiz Siyaset ve Temiz Toplum' ödülünü o dönemde Kemal Kılıçdaroğlu'na vermiştik. Hakettiğine çok inandığım biriydi. Ben Genel Başkanıma yakın olduğuma inanırım ama sabah akşam yanında oturan bir adam değilim. Ben görevimi yaparım, onun benden beklentilerini, iyi milletvekili beklentilerini gerçekleştirmeye çalışan bir insanım."

Yaramaz bir çocuk gibisiniz hala diyoruz ona. Üniversiteden atıldı, SHP Gençlik kollarından atıldı, derken bugün iktidara çatır çatır sorular soran, doğru bildiğini sonuna kadar savunan bir milletvekili, İzmirli'ye istanbullu'ya, Denizlili'ye istihdam sağlayan bir işadamı. Onaylıyor yaramaz bir çocuk olduğunu o da ve, "Çoçukken de çok yaramazdım. Çenemi bile kırdım. Hak hukuk savaşı içinde hep bir hikayem oldu. Çirkef ilişkileri olan bir adam olmadım, hiçbir zaman olmadım. Kimsenin elinden dondurmasını almadım, alanlara karşı bir hikayem hep mevcuttu. Hakızlığa uğrayan kimse onun yanında olmaya çalışan bir kültürün insanıyım. Hayatımda kimseye haksızlık ettiğimi düşünmüyorum. Böyle bir pişmanlığım da yok. İyiki yapmışım dediğim çok şey var" diyor.

Biz bu ülkeyi AKP'den çok daha iyi yönetiriz


Ve Erdal Aksünger son mesajını da şöyle veriyor: "Biz bu ülkeyi onlardan, AKP'den çok daha iyi yönetiriz. Bana hep soruyorlar aday mısınız başkanlıklara diye. Hayır ben bakan olmak istiyorum. İktidara talibiz biz. Biz bu ülkeyi onlardan çok daha iyi yönetiriz. İsteyen gelsin karşımıza bizimle konuşsun. Başbakan karşımıza çıkmıyor. Yıkılacak diye bizimle karşı karşıya gelmiyor. Her konuda tartışırız, konu bilgi, beceri formasyonsa bizim partimizde çok değerli insanlar mevcut. Ben bakan olmak istiyorum dediğimde çok ciddiyim."


Erdal Aksünger kimdir?


8 Ekim 1968'de Erzincan Çayırlı'da doğdu. Babasının adı Ali, annesinin adı Elif'tir.
İş adamı; Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi.
Profesyonel olarak futbol oynadı. Hollanda Kophke Tedarik Firmasının Türkiye Mümessilliğinin kurucusu ve ortağı oldu. Yabancılara gayrimenkul danışmanlığı yapan gayrimenkul yatırım şirketini, Genel Müdürü olduğu Gama Bilgisayar Ticaret Ltd. Şirketini ve İstanbul'da Multitec AŞ'yi kurdu. Aidata Bilgisayar Sistemleri Ticaret ve Sanayi AŞ'nin ortağı oldu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği, Anadolu Birliği Genel Başkan Yardımcılığı ve Bilim ve Sanat Eğitim Vakfı (BİLSES) Başkanlığı görevlerinde bulundu. Göztepe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. İngilizce bilen Aksünger, evli ve 2 çocuk babasıdır.