Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, grip salgınları ile ilgili bilgiler verdi. Antony, yumurta alerjisi olanlar dışında solunum alerjisi olan hastaların mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiğini belirtti. Gribin kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme varan ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Grip; özellikle solunum yolu alerjisi olan çocuklarda, akciğer hastalığı olan yaşlılarda ve kalp, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme varan ciddi sonuçlara yol açabilir." diye konuştu.

Mevsim değişimiyle birlikte, kalabalık ve kapalı ortamların grip salgınını arttırdığını kaydeden Antony, yumurtaya ve tavuğa karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanların, yani yumurta ve tavuk yediğinde alerjik şoka girenlerin grip aşısı yaptırmaması gerektiğinin altını çizdi.

Gribe karşı alınabilecek önlemlerle ilgili Dr. Antony şu bilgileri verdi: "Dünya sağlık örgütü, birinci ve ikinci dereceden risk grubunda olanların her yıl aşılanması gerektiğini, birinci dereceden risk grubu içinde; astım hastaları ve solunum yolu alerjisi olanlar olduğunu açıklıyor. Gribin yayılmasını önlemek, ağır seyreden komplikasyonlarla ölümü engellemek, grip salgınının uzun sürmesi sonucu ortaya çıkabilecek virüs mutasyonunu, hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azaltmak, iş kaybını, okul devamsızlığını ve ekonomik kayıpların önüne geçmek için grip aşısı yaptırılması gerekiyor."

'ALERJİK ÇOCUKLAR İÇİN GRİP AŞISI NEDEN ÖNEMLİDİR?'

Alerjik çocukların her türlü solunum yolu enfeksiyonlarına karşı, alerjisi olmayan çocuklara göre daha hassas olduğunu söyleyen Antony, "Alerjik çocukların daha kolay gribe yakalanabildiğini, gribin mevcut alerjileri tetiklediğini, hastanın hem grip hem de alerji ile mücadele etmesinin savunma sistemini zayıflatıyor. Savunma sistemi zayıflamış ve alerjiside tetiklenmiş çocuğun hastalığının daha ağır iyileştiğine ve daha fazla ilaç kullanımına sebep olurken grip aşısının tüm olumsuz faktörlerden korur." dedi.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Antony, aşının etkisinin ortaya çıkması için iki üç haftaya ihtiyaç olduğunu ve en uygun zamanın sonbaharda özellikle Ekim ayı olduğunu söyledi.

Aşının yanı sıra bazı önlemler alınarak da bulaşma riskinin azaltıldığını belirten Antony, yapılması gerekenleri sıraladı: "Gribi olan kişilerle yakın temastan uzak durmak. Evde kalıp dinlenmek.
Öksürme ve hapşırma esnasında ağzı kağıt mendi ya da kolunuzla kapatmak. Maske kullanmak.
Elleri sık sık yıkamak."