Esin Gençel- 1994 yılında kurulan Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN), klinik beslenmeyi ilgilendiren konuları incelemek, tartışmak, yayınlamak, klinik beslenme çalışmalarını teşvik etmek, eğitim programları düzenlemek, desteklemek ve ilgilenenler arasında işbirliğini kurmak ve teşvik etmeyi amaçlamakta. KEPAN bu doğrultuda "Malnütrisyona Dur Diyelim" kampanyası başlattı. Başlangıcı İzmir'den yapılan kampanyanın basın toplantısında konuşan KEPAN Derneği Başkanı Dr. Haldun Gündoğdu, AB'nin malnütrisyonu (yetersiz beslenme) 'En Önemli Halk Sağlığı' sorunu olarak ilan ettiğini belirterek, "KEPAN tarafından yapılan beslenme bozukluğu araştırmasında, en büyük risk yaşlı, kanserli ve yoğun bakımlarda yatan hastalarda olduğunu ortaya koymakta. Temel hedefimiz, hem hekimlerin hem de hastaların malnutrisyona karşı farkındalığını artırmak" diye konuştu.

Malnütrisyon, tedaviyi geciktirir


Malnütrisyonun gelişmiş ülkelerde bile önemli ve sık görülen bir sağlık problemi olduğunu belirten Gündoğdu, "Malnütrisyon, yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımlanabilir. Son yıllarda, sağlık politikaları ve araştırmaların obezite üzerine odaklanmasına rağmen, yetersiz beslenme ekonomi ve sağlık alanında topluma ciddi bir yük getirmekte. Hastaneye başvuran hastanın, yetersiz beslenmeye bağlı veya hastalığın oluşturduğu durum sonucu malnütrisyonda olması tedavinin başarısını olumsuz yönde etkiler. Malnütrisyon iyileşmeyi geciktirip hastanede kalış süresini uzatabilir, enfeksiyona karşı duyarlılığı artırır, yaşam kalitesini düşürür ve hatta çoğu hastada ölüm riskini artırır" diye konuştu.

Hastaneye yatan hastalardaki malnütrisyonun Türkiye'de de önemli bir sorun olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Gündoğdu "Avrupa Nütrisyon Birliği'nin verilerine göre, Avrupa'da, sağlıklı halkın yüzde 5-15'i, hastaneye yatan hastaların yüzde 40'ı ve bakım evinde yaşayanların yüzde 60'ı malnütrisyonda veya nütrisyon riski altında. Bunu takiben Avrupa Parlamentosu'nun "Obezite ve Malnütrisyon en önemli halk sağlığı sorunlarıdır" şeklindeki kararı çıktı. Avrupa Parlamentosu, üye ülkeleri 2013 yılına kadar çözüme yönelik politikalar geliştirmeye davet edecek. Türkiye'de de hastanelerde yatan hastalar üzerinde yapılan pek çok araştımada beslenme bozukluğu konusunda Avrupa ile benzerlik gösterdiği ortaya çıktı. KEPAN ülkemizdeki durumu görmek üzere 2005-2006 yıllarında 19 şehirdeki 34 merkezde yürütülen ve 6 ay süren bir araştırmada 30 bin hasta değerlendirildi. Yatış anında hastaların ortalama yüzde 15'inin beslenme yetersizliği nedeniyle risk altında olduğu görüldü. Kanserli hastalarda bu oran yüzde 43, yoğun bakım ünitesinde kalan hastalarda ise yüzde 52'dir" dedi.

Malnütrisyon için Sağlık Bakanlığı net önlemler almalı


Malnütrisyonun hastanede kalış süresini 2 katına kadar uzattığını ve ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu aktaran Doç. Dr. Haldun Gündoğdu, "Hastaneye yatış anında beslenme durumunun değerlendirilmesi çok önemli, ancak bu şekilde beslenme bozukluğunda olan hastalar belirlenebilir ve doğru tedavi ile kötü sonuçlar engellenebilir. Bu konuda Avrupa Nütrisyon Birliği ile tam bir işbirliği içinde çalışıyoriz. Sağlık Bakanlığı ve SGK ile de devamlı iletişim halindeyiz. Özellikle Sağlık Bakanlığı'nın daha net önlemler almasının çok ciddi yararlar sağlayacağını inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi