İmplant Nedir?

İmplant işlevini kaybeden canlı bir ögenin yerine yapılan ve o ögenin işlevinin devam ettirilmesi için yapay şekilde yerinin doldurulması adına yapılan protezlerdir.

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı yapay diş kökü oluşturma tedavisidir. Bu tedavide, artık canlı olmayan ve işlevini kaybeden, kanal tedavisi ile de kurtarılamayacak ölü dişlerin ağız içinden alınıp yerine yapay diş yapılmasıdır.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

İmplant Diş yapılması için öncelikle ölü diş ağız içinde ise alınmalıdır. Ölü diş olduğu yerden alınır ve altındaki tüm diş kökleri ve diş sinirleri temizlenir. Bu şekilde implant yapımı için diş yuvası hazır hale getirilir. Ardından yuvanın etrafından kesiler açılarak yumuşak doku sıyrılır.

- Çene kemiği (üst çene ya da alt çene) özel yöntemler ile implant yani yapay diş kökü boyunda delinir. Bu delme işlemi implantın yerleşeceği ve kemiğin implantı sarmalayacağı şekilde yapılır. Bu nedenle farklı inceliklerdeki ve farklı boyutlardaki delgiler ile kemik kontrollü şekilde delinerek implant yuvası açılır.

- Delik içine implant yerleştirilir. Bu implant, vida şeklindedir. Üzerine gelecek olan yapay diş ile kolayca monte edilebilmesi için bu şekilde yapılır. Aşamalar kontrol edilerek uygulanır. İmlant kök yerleştirildikten sonra, açılan kesiler kapatılır.

- İmplantlar ekildikten sonra ve kesiler kapatıldıktan sonra, implant uçları üzerine özel bir başlık yerleştirilir ve yine özel bir malzeme ile diş takımının kalıbı alınır.

- Alınan kalıba implant başlıkları yapışır. Bu hali ile kalıp üstüne bazı köpük maddeler sıkılır ve bu şekilde ağız içindeki tüm dişlerin ölçüsü ve implant üstüne yapılacak olan yapay dişlerin ölçüsü alınmış olur. Bu ölçüye uygun olarak implant dişleri üretilir.

- Diş üretimleri laboratuvarlarda, yapılır. Genellikle porselenden üretilen yapay dişler uzun yıllar kalıcı olması için özel teknikler ile üretilir.

- Üretilen dişler öncelikle prova edilir ve hastanın diş uyumuna, dişlerin rengine, implantlar üzerine sorunsuz bir şekilde oturup oturmadığına bakılır. Eğer implantlarda ve dişlerde bir sorun yoksa dişler vidalama benzeri yöntem ile sabitlenir.

- İmplant vidalarını örtmek için ise diş üstündeki noktaya estetik bir kapatma işlemi uygulanır.

Diş implantı Kaç Seansta Yapılır?

İmplant Diş, biraz uzun seanslara sahiptir. Seans araları ise bazı aşamalarda uzun olabilir. İlk seans hastanın diş muayenesi ve yapılması gereken implant tedavisinin planını çizmek ile geçer. Ardından diğer seansta hastanın diş eti kesilerek sıyrılır ve çene kemiğini ölçümleyerek kesme işlemi yapılır. İmplant boyuna gelene kadar yapılan bu işlemden sonra implantlar el değmeden steril bir şekilde hazırlanan yuvasına yerleştirilir. Kesiler kapatılır ve implant tedavisinin önemli bir seansı sonlanır. Sonraki seansta sırası ile diğer işlemler yapılır ve dişlerin üretimi için kalıplama yapıldıktan sonra 3. seansta dişler yerleştirilir. Provalar ve diğer adımlar ile birlikte 4 – 5 seanslık bir implant tedavisi yapılabilir. Bu süreç ise ortalama olarak 1 ay sürmektedir.

İmplant Tedavisi Sürecinde İmplant Yapılan Yerler Boş mu Kalır?

İmplant, Kesiler iyileşip, diş eti yeniden kesilip, dişi tutacak olan implant parçası çıakrtılana kadar evet uygulama alanı dişsiz yani boş kalacaktır. Bu süreçte dikişler de taze olduğu için katı gıda tüketimi sakıncalı ve zordur. Bu nedenle implant tedavisi boyunca ılık ve sıvı, yumuşak gıdalar tüketmek önemlidir.

İmplant Tedavisi Sürecinde Diş Hassasiyeti Yaşanır mı?

İmplant tedavisi yani diş ekme ciddi bir tedavidir. En hassas dokulara işlem uygulanır. Bu da tüm dişlerin hassas olmasına neden olur. Bu nedenle tedavi sürecinde biraz sabırlı olmak gerekir. Hassasiyet ve ağrılar için doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilirsiniz.


İmplant Tedavisi Sürecinde Reaksiyonlar Görülür mü?

Bu tedavide yanak, çene, dudak çevresi, elmacık gibi bölgelerde kızarıklık, şişlik, ödem, morluk gibi yan etkiler görülebilir. Bunların hafifletilmesi için özel medikal kremler kullanılabilir ve buz uygulaması yapılabilir. Tedavi sonlandıktan sonra dokularda iyileşecektir.

İmplant Tedavisi Fiyatları Nelerdir?

İmplant fiyatları, fiyatları etkileyen bir dizi kriter ışığında netleşir. Bunların başında implant yapılacak olan diş sayısı ve bu dişlerin konumu gelmektedir. Buna ek olarak tercih edilecek olan implant üretici firma yani implant markası da fiyatı etkiler. Bu nedenle ön muayene ile tedavi planı kararlaştırılmalıdır. Detaylı bilgi için randevu alarak muayene olabilirsiniz.
 
Editör: Haber Merkezi