Esin Gençel - 25 yıldır spor eğitmenliği yapan Yelda Çetiner, 5 yıldır da doğru nefes teknikleri eğitimi veriyor. Çetiner, çoğu insanın doğru nefes alamadığını belirterek, "Bebekler, tiyatro, opera ve ses sanatçıları, konuşmacılar yani diyafram eğitimi alan kişiler doğru nefes alıyorlar" dedi. Çetiner, doğru nefesin tanımını şu şekilde yapıyor: "Doğru nefes, Dünya Sağlık Örğütü'nün tanımına göre burundan alınıp burundan verilen dakikada 8 ile 12 kez alınan sessiz, hırıltısız akcigerlerin iyi çalışığı, oksijenin bedene bol miktarda girdiği nefestir. Spor yaparken burundan nefes alınarak ağızdan verilir. Meditasyon yaparken ise burundan alınan nefes burundan verilir. Burun süzgeç görevi görür. Tüm zararlı maddeler dışarıda kalır."

Nefesimiz ile mucizeler yaratabileceğimizi söyleyen Çetiner, "Akla ilk şu soru geliyor. Biz zaten nefes alıyoruz, doğru nefes nedir? Nefes doğal ve otomatik bir devinim. Bizim amacımız çocukluk çağından sonra dejenerasyona uğrayan nefesimizi doğal nefesimize döndürmek. Çoğunluğumuz doğru nefes almıyoruz. Bebekler, tiyatro, opera ve ses sanatçıları, konuşmacılar yani diyafram eğitimi alan kişiler doğru nefes alıyor" diye konuştu.

Doğru nefes iştah arttırır
İhtiyaçlara göre farklı nefes teknikleri kullanıldığını ifade eden Çetiner, "Örneğin uyuyamıyorken ayrı, göz merceklerini kuvvetlendirmek için ayrı, kapalı burun kanallarını açmak için ayrı, hamileler için ayrı nefes teknikleri var. Yüzlerce nefes tekniği var. Ben bunların içinden en iyi ve en yararlarını harmanladım. Kanserin baş nedenlerinden biri oksijen alamayan hücrelerin dejenerasyona uğramaması için nefes çok önemli. Sindirim, dolaşım, boşaltım ve sinir sistemimizin uyum ve dengede olması için doğru nefes almamız gerekiyor" dedi. Özellikle kilo almak isteyenlerin doğru nefes ile iştahlarını artıracağını belirten Çetiner, böylece çok daha rahat kilo alınabileceğini ifade etti.

Sınav kaygısına çözüm doğru nefes
Nefes tekniklerinden söz eden Çetiner, "Nefes tekniklerinde bölgesel zayıflamadan tutunda, yürüyüş yaparken kullandığımız farklı teknikler var. Doğru nefes alıp vermek bedenin doğal dengesini düzenliyor. Özellikle çocuklarda sınav kaygısı ve stresi için nefes eğitimi veriyoruz. Örneğin tıkalı burnu açmak için, tıkalı olan tarafı parmağımız ile kapatıp 15 kere açık olan taraftan hızla burundan nefes alıp burundan veriyoruz. Daha sonra yine açık olan taraftan uzun uzun nefes alıp burundan tekrar veriyoruz. Tıkalı tarafı açtığınız zaman tıkalı burun açılıyor. Çağımızın hastalığı olan stres ile baş edebilmek için nefes teknikleri son derece önemli. Bir çok kişi nefes eğitiminden sonra antidepresan bıraktığını söylüyor. Doğru nefes alan kişinin tüm sistemleri uyum ve denge içinde çalışır. Örneğin kişi, trafikte bunaldığınıda 5 e kadar sayarak derin nefes alıp tekrar aynı şekilde nefesi geri verdiğinde ve bu tekniği birkaç kez uyğuladığında farkı hemen hisseder. Yeterli oksijenle beslenen cilt daha genç ve dinç gözükür. Doğru nefes tekniği unutkanlığa iyi gelir. Tüm teknikler yerinde ve zamanında kullanıldığında çok yararlıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi