Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. İbrahim Ethem Çövüt, “Dondurma, süt sevmeyen çocuklar için de iyi bir süt seçeneğidir. İştahsız, zayıf, spor yapan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Sağlık sorunu olmayan her çocuk dondurma yiyebilir ancak hijyen kurallarına uygun hazırlanmış dondurmaların tercih edilmesi gerekir.” dedi. Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanısıra A, B, C, D ve E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini belirtti.

Dondurmanın yeterli ve dengeli beslenme için faydalı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çövüt, “Genellikle çocuklar, yaz aylarında daha az süt içtiği için kalsiyum ihtiyaçları artar. En iyi kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yanısıra sütten hazırlanmış dondurma, çocukların kalsiyum ihtiyacına katkı sağlar.” şeklinde konuştu. Günün büyük bölümünü televizyon ve bilgisayar başında geçiren, oyun oynamayan, spor yapmayan çocukların dondurmayı dikkatli yemesi gerektiğini vurgulayan Başhekim Yardımcısı Çövüt, “Enerji fazlalığı nedeniyle şişmanlamaya yol açabilir. Bu durumda çocukların dondurmayı her gün yerine haftada bir iki kez yemesi, en önemlisi fiziksel aktivitelerini arttırmaları gerekir. Ayrıca 1 yaşına kadar bütün besinlerle yeni tanışan, alerji riski yüksek olan çocuklara dondurma vermek doğru değildir. İnek sütü ve yumurta alerjisi olan veya diyabetik çocuklara dondurma yedirilmemelidir. 1 yaşından büyük çocuklarda ise aşırıya kaçmadan, günde bir iki top dondurma yararlıdır.” dedi.

ERİDİKTEN SONRA TEKRAR BUZDOLABINDA DONDURULAN DONDURMALAR TEHLİKELİ

Çocukların yediği dondurmalarda hijyene dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. İbrahim Ethem Çövüt, eridikten sonra buzdolabında tekrar dondurulan dondurmanın da sağlık için oldukça tehlikeli hale gelebileceğini ifade etti: “Kapalı kutu içindeki dondurmaların şekil bozuklukları olmamasına özellikle dikkat etmeliyiz. Ayrıca açıkta satılan dondurmaları güvenilir yerlerden almalıyız ve tarihi geçmiş olanları kesinlikle tüketmemeliyiz.”
Editör: Haber Merkezi