Mehmet Akif Çakmak- e-reçete, 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Bu uygulama ile vatandaş aile hekimi tarafından yazılan ilacını TC kimlik numarası ile eczaneden alabilecek. Uygulama kapsamında hekimler sisteme özel şifreleriyle giriş yapabilecekler. Doktor MEDULA sistemi üzerinden göndereceği e-reçeteye ilacın ismini yazsa bile eczacı sadece bilgisayarda etken maddeyi görecek. Eczacı, aynı etkiyi gösteren ilaçlardan düşük maliyetli olanı tercih edecek. Bu sistem en çok vatandaşa yarayacak.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan "e-reçete sistemi" hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bir  bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, e-reçete sisteminin getirdiği yeniliklerden bahsedilirken, yeni sistemle birlikte ilaç takip sisteminin daha kolay hale geleceği vurgulandı. Sistem ile birlikte sahte reçete uygulaması, yanlış ilaç verilmesi, başkasının adına ilaç alma gibi olayların ortadan kalkacağı ve kağıt tasarrufunun da sağlanacağı ifade edildi. Tonlarca ilacın çöpe gittiğini ve birçok suistimal olayı ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, avuç içi takip sisteminin gelmesi ile birlikte hayali reçete uygulamasının son bulacağını tahmin ettiklerini söyledi. E-reçete sisteminde altyapının iyi uygulanması gerektini dile getiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, MEDULA Eczacılık Sistemi'ndeki sorunların e-reçete sisteminde yaşanmamasını beklediklerini ve hasta şikayeleri ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. 

74 milyonun hakkı var

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 15 milyar 288 milyon TL ilaca ödeme yaptıklarını hatırlatan SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk, "Sosyal devlet olmanın gereğini yapıyoruz. Bu kurum bir kamu malıdır. Tonlarca ilacın kullanılmadan çöpe atıldığını görüyoruz. Ayrıca birçok suistimal ile karşı karşıyayız. Bu ödemelerde 74 milyon insanımızın hakkı vardır ve kamu malıdır. Biz bu suistimallerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Avuç içi projesi de hayata geçerse hayali reçeteler ortadan kalkacak diye umuyorum" dedi.

Türkiye'deki 24 bin eczacıdan zarar etmeyenin kalmadığını, eksik altyapının vatandaşı da mağdur ettiğini belirten Tuncay Sayılkan, "e-reçete uygulamasında işler MEDULA sisteminin çalışıp çalışmamasına dayanacak. Eğer çalışmazsa reçete bile yazılamayacak. Hastalarla uğraşan bizleriz. Yeni sistemin altyapısı daha iyi. Keşke geçmişte yapılan uygulamalarda geçiş dönemi sağlanarak teknolojiye uyum sağlasaydık" şeklinde konuştu. 
Editör: Haber Merkezi