Dünyanın korkulu rüyası haline gelen ebola virüsü ilk olarak 38 yıl önce, 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı.

Peki nedir bu ebola virüsü? Ve nedir bu virüsün belirtileri? Ebola virüsünün tedavisi nasıl yapılır? Ebola virüsü nasıl anlaşılır?

Ebola virüsü nedir: İnsanlarda ve hayvanlarda ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Ebola virüsü, ipliksi bir yapıda, yaklaşık 80nm boyundadır. Genetik materyali ise RNA'dan oluşur.

İlk ortaya çıkışı: Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi. Virüs adını da Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün kaynağının ise Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor.

Peki hastalık nasıl yayılır: Aslında ebola virüsünün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmiyor. Virüsün kaynağının yarasalar olduğu düşünülüyor. Bulaşıcı olan virüs kan, kusma, idrar, dışkı, ter veya direk temas ile bulaşıyor.

Nerelerde görülür: Adını, Afrika'daki bir nehirden  alan hastalık, Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görülüyor.

Ebola'nın belirtileri nelerdir: Virüs vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişmektedir. Hastalık tipik olarak ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinlik şeklinde başlamaktadır. Diğer belirtiler şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı (özellikle gövde ve sırtta), bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır.

Ebola'nın ilerleme safhası nasıl oluyor: Hastalığın ilerleyen safhalarında, göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan geliyor ve serum iğnesinin ciltte açtığı deliklerden kan akıyor. Temel olarak  vücuttan dışarı kan akması hastalığın en tanımlayıcı sendromu olarak görülüyor. Hastalığın başlangıç evrelerinde görülen ateş, kusma, ishal zaten başka birçok hastalığın da diğer tanımlayıcı sendromları olarak kabul ediliyor. Çoğu zaman hastalar kanama olduğu zaman Ebola virüsü taşıdıklarını anlayabiliyor ve Ebola virüsü taşıyan insanlar en sonunda çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybediyor. Bunun en büyük nedeni Ebola virüsünün vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökertmesi ve insan vücudunun virüse karşı savaşamaz hale gelmesi sonucu organların iflas etmesi.

Ebola'nın tedavisi:
Ebola virüsüne bağlı ölüm oranı %50-90 arasında değişmektedir. Bu hastalığın tedavisi için kanıtlanmış, etkili bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak belirli destek tedavileri uygulanmaktadır. Dünyanın önde gelen bağışıklık sistemi uzmanlarından Doktor Anthony Fauci, en geç 2015 sonuna dek ebola virüsüne karşı bir aşı geliştirmeyi umduğunu söyledi.

Kaç kişi öldü: Ebola salgınının başlamasından itibaren Gine'de bin 600 vaka tespit edildiği, Nijerya'dan da ölüm haberinin gelmeye başladığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü geçen yıl sonunda başlayan Ebola salgınında bugüne kadar en az 930 kişinin öldüğünü bildirdi.