Modern standartlarda hasta kabulüne başlayan İKÇÜ Diş Hastanesinde yurtdışındaki örneklerinden yola çıkılarak satın alınan yazılımın yüklendiği çipli kart sayesinde; hastaya tedavi sürecinde yapılan tüm tetkik, tedavi uygulamaları kolaylıkla takip ediliyor. Kart hakkında bilgi veren Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr Tancan Uysal, Türkiye'de çok az sayıda uygulanan bu sistemi İzmir'e taşımaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

"Hasta mahremiyeti koruma altında"

Hastanelerde uygulanan dosyalama yönteminin hasta mahremiyeti açısından sıkıntılar yarattığını belirten Prof.Dr. Uysal, "Eskiden örneğin hastanın Hepatit B'ye sahip olduğu bilgisi dosya üzerinde yazıyordu. Bu dosyanın diğer kişiler tarafından görülmesi hasta mahremiyeti açısından sıkıntılar yaratıyordu. Bu kart o hastanın diş sağlığını kayıt altına alan bir 'kimlik kartı' gibi işlev görmektedir. Yapılan tüm işlemler, hangi tedavilerin uygulandığı , hastadan çekilen tüm filmler, fotoğraflar, tüm muayene bulguları, hastanın bulaşıcı bir hastalığa sahip olup olmadığı bu karta kaydediliyor. Ayrıca yapılan tüm tedavilerde kart işleniyor. Hastalarımıza verdiğimiz bu kart sayesinde hastanın bilgilerini sadece muayeneye girecek hekimi bilgisayarından görebilir" diye konuştu.

Diş kayıtları adli tıp vakaları açısından en değerli kayıtlar

Bu uygulama sayesinde hasta kayıtlarının hiçbir zaman kaybolmadığı söyleyen İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uysal, bu kartların adli tıp vakalarında da çok büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı. Prof. Dr. Uysal, "Adli Tıp vakalarında kimlik tespiti yapılırken hastaların diş kayıtları en değerli kanıtlar olarak görülmektedir. Çünkü kimsenin diş yapısı birbirine benzemez. 15 yıl sonra bir tahkikat dosyası açıldığında hastanın diş kayıtlarından kimlik tespiti yapılabiliyor. Bu yüzden diş hekimliğinde bu kayıtların tutulması çok büyük önem arz ediyor. Daha önce çekilen röntgen filmleri uygun muhafaza koşullarında saklanmadığı için gerekli veriye sağlıklı bir şekilde ulaşamıyorduk" dedi.

İzmir'in en genç diş hastanesinde en son teknoloji

İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, bu anlamda güvenli, altyapısı güçlü bir bilgi işlem altyapısını oluşturmak için kolları sıvayarak yurtdışından otomasyon sistemi satın aldıklarını belirtti. "Bu çipli sistem sayesinde hem hastalarımızın muayene kayıtları takip ediliyor; hem de SGK'yla olan işlemlerini bu sistem üzerinden denetleyip kontrolünü sağlayabiliyoruz." diyen Prof. Dr. Uysal, "Hastane olarak dünya standartlarında güncel olarak geliştirilen en yeni sistemleri kullanarak hasta kabulüne başladık. Hastamız muayene geldiğinde içinde bir mikro çip bulunan yüksek depolama dijital hafızaya sahip bu kartı veriyoruz. Türkiye'de de çok az hastanede uygulanan bu sistemi İzmir'in en genç diş hastanesi olan İKÇÜ Diş Hastanesi'nde İzmirlilere sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi