Nihal Işık- Kıkırdak, eklem uçlarında iki kemiğin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan kaygan ve parlak bir yapıdır. Vücudun bütün yükünü taşıyan diz eklemlerindeki sorunlar kıkırdak problemlerine neden olabiliyor. Kıkırdak, alttaki kemikten ve eklem sıvısından besleniyor. Problemler ortaya çıktığında diz kapak kemiği üst bacak kemiğine çarpıyor, kıkırdağa zarar vermeye başlıyor ve hareket ve aktivasyonda problemler ortaya çıkıyor.

Dizdeki şişlik ihmal edilmemeli


Türk toplumunda bağdaş kurarak oturma, bayanların dizleri üzerinde temizlik yapması, fazla kilo, tez canlı insanlarda aşırı koşuşturma, dizi kıvırma, katlama gibi bir çok nedenden dolayı kıkırdakların aşındığını belirten Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Atıkhanoğlu, "Kıkırdakların aşınmasıyla birlikte dizlerde şişlikler meydana geliyor. Bu şişliğin nedeni dizin içine dökülen sinovya dediğimiz eklem sıvısını salgılayan bezin aşırı uyarılmasıdır. Dizlerinde ağrı ve şişlik şikayetleri yaşayan kişilerin bir hekime vakit kaybetmeden gitmeleri gerekiyor. Buz uygulaması, hekimin uygun gördüğü kıkırdak güçlendirici ilaçlar ve egzersizler ihmal edilmemeli. Tedavi edilmeyen aşınmalar kemik yarasına kadar gidebilir. Bu durumda da cerrahi müdahale yapmaktan hatta yara çok ilerlediyse diz protezi takmaktan başka çare kalmıyor" dedi.

Beslenme ve egzersiz önemli

Yüzme ve yürüyüş gibi daha hafif, yaşa uygun, ekleme fazla yük bindirmeyecek ama kasları güçlendirecek egzersizlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Atıkhanoğlu, "Tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi ani ve yön değiştirici hareketlerle birlikte olan spor türleri eklem kıkırdağının aşınmasına yol açar. Hedefli güçlendirme ve germe egzersizleri eklemleri korur, kasların etkinliğini artırarak eklemleri güçlendirir. Bol sebze, meyve, kuru baklagiller, balık, ölçülü miktarda kabuklu kuruyemiş (ceviz, fındık, badem, fıstık) ve yağsız süt ürünlerini içeren sağlıklı beslenme kalp-damar sağlığı için olduğu gibi, eklem sağlığı için de önemlidir. Katkı maddelerinden uzak bir doğal beslenmek gerekiyor. Çünkü kıkırdak kandan değil, eklem sıvısından beslendiği için oldukça sınırlı bir beslenmesi var. Eklem sıvısının niteliği ve içeriği bozulunca kıkırdağın da yapısı bozuluyor" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi