Minik Hüseyin, Türkiye'de değil, dünyada bu yöntemin uygulandığı 'ilk en küçük hasta' oldu. Hüseyin bebeğin tıp literatürüne geçeceği belirtilirken, mama yemeye başlaması ailesi kadar doktorlarını da sevindirdi.

İnce bağırsak nakli olan hastaların hayatta kalmalarını, daha uzun yaşamalarını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın izniyle bir proje olarak başlatılan 'birlikte kök hücre ve ince bağırsak nakli' yöntemi umutları arttırdı. Opr. Dr. Selçuk Kılınç'ın Amerika'nın ünlü Harward ve MIT üniversiteleriyle ortak çalışma yaptığı yöntem ilk kez 9 aylık bir bebeğe başarıyla uygulandı. Mayıs 2010'da Gizem Kılıç, Temmuz 2011'de Burçin Yücel, 30 Nisan 2012'de Adnan Mılık, 5 Mayıs 2012'de Duran Taşkın adlı genç ve yetişkin hastalara uygulanan kök hücreyle birlikte ince bağırsak nakli 17 Mayıs 2012'de henüz bir yaşını bile doldurmamış bir bebekte başarıyla gerçekleştirildi.

Waardenburg sendromu denilen, ince bağırsakların sinir sisteminin çalışmaması yüzünden bağırsaklarının işlev görmediği rahatsızlıkla dünyaya gelen Hüseyin bebeğe, 16 Mayıs'ta Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen bir kadının bağışlanan ince bağırsağı Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve Opr. Dr. Cezmi Karaca başkanlığındaki ekip tarafından nakledildi. Geçen Mart ayından bu yana Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan, bağış organ bulununcaya kadar gerekli kök hücre çalışmaları sürdürülen Hüseyin bebek ince bağırsakla beraber kök hücre naklinden sonra hızla iyileşti. Geçirdiği düzeltme ameliyatlarıyla bulamadığı şifaya kök hücre- ince bağırsak nakliyle ulaşan, damardan beslenmesinin yanı sıra ağızdan da mama verilmeye başlanan bebek Hüseyin Organ Nakli Merkezi'nin maskotu haline geldi. Bugüne kadar kök hücreyle birlikte ince bağırsak nakli yapılan 5 hastadan biri olan Duran Taşkın'ın nakilden iki ay sonra akciğer yetmezliğine bağlı hayatını kaybettiği, doku ve organ reddinin yaşanmadığı belirtilirken, diğer hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. Bu yöntemin Hüseyin bebeğe başarıyla uygulanmasının, her yıl ince bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle tedavi edilemedikleri için kaybedilen 1000-1500 arasındaki bebek ve çocuk için yaşam umudu olacağı ifade edildi.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK


Öte yandan 9 aylıkken yapılan kök hücre- ince bağırsak nakliyle dünyada bu naklin uygulandığı en küçük hasta olan Hüseyin Yiğit için Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılacağı basın toplantısı düzenleniyor. İl Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlik tarafından Çarşamba günü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilecek basın toplantısında bebek ve ailesi ile nakil ekibi de hazır bulunacak. Yeni yöntem, nakli gerçekleştiren hekimlerle tanıtılacak.
Editör: Haber Merkezi