Nihal Işık- Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türü ve her 8 kadından 1'inde görülüyor. Tanı konulduktan sonra meme kanseri olan kadınlarda hastalığın bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuz etkisi ortaya çıkıyor. Kansere dair endişeler (yayılma riski, belirsizlik, tedavi süreci), meme alındıktan sonra beden imajı ve benlik algısına dair yaşanılan duygular ve cinselliğe dair düşünceler, davranışlar değişim göstermeye başlıyor. Hastanın tedavisi için en iyi yöntemin cerrahi müdehale olduğu ve memenin alınmasından sonra memeyi alan genel cerrahın onay vermesi durumunda memenin tekrar yapılabileceği belirtiliyor.

Kadınlar meme yapıldığını bilmiyor


Meme kanseri nedeniyle memesi alınan kadınlar vücut bütünlüklerinin bozulması nedeniyle psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Memesiz kadınlar aynanın karşısına her geçtiklerinde kanser olduklarını hatırlıyorlar. Kadınlara, genel cerrahın kanser tedavisinde belli bir aşamaya geldikten sonra uygun gördüğü hastalara plastik cerrahlar tarafından silikon veya kendi dokularından yeni bir meme yapılabiliyor. Böylece hem psikolojileri düzeliyor hem de iç çamaşırlarının içine çoraplar koyarak dolaşmak zorunda kalmıyorlar. Kanser tedavisinde riskli dönemin atlatılmasıyla, meme yapımı için hastanın ameliyatını yapan genel cerrah tarafından kliniklerine yönlendirildiğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yiğit Tiftikçioğlu, "Meme, kadınlarda vücut bütünlük algısı için önemli bir organ. Meme kanseri olan kadınlar aynanın karşısına geçtiklerinde kanser olduklarını hatırlamak istemiyorlar, giyinip direk dışarı çıkmak istiyorlar. Eğer kanserin nüksetmesi gibi bir durumdan şüphe duyulmuyorsa, hastalık kontrol altına alınmışsa memenin tekrar yapılabilmesi mümkün. Kadınlar memelerinin tekrar yapılabileceğini bilmiyorlar. Meme alınınca her şey bitti diye düşünüyorlar. Hastanın durumuna göre silikon takarak ya da sırt, karın gibi yerlerden doku parçaları alarak memeyi yeniden yapabiliyoruz" dedi.

Meme ameliyatları artmalı

Hastaya kendi dokusundan yapılan memede en fazla karın alt bölgesinden fazla olan dokuyu aldıklarını belirten Doç. Dr. Tiftikçioğlu, "Bu dokuyu diğer memeye benzer olarak şekillendiriyoruz. Hem de alınan fazla doku ile karın da gerilmiş oluyor. 6 ay sonra ikinci aşamada diğer memede bir sarkma varsa onu düzeltiyoruz. İki meme de kendini topladıktan sonra 3 ay sonrasında da meme başını yapıyoruz. Ege'de ayda 5-6 memesi alınmış kadına bu ameliyat yapılıyor. Hastalar birbirlerinden memenin uygun olması durumunda yapılabileceğini duyunca geliyor. Kadınlarda böyle bir ameliyatın olabileceği bilincinin yerleşmesi de kendi psikolojileri için çok iyi bir durum. Amerika'da memesi alındıktan sonra uygun olan hastaların çoğuna kendi dokularından meme yapılıyor. Türkiye'de de meme yapılan ameliyatların sayısının artmasını isteriz" dedi.
Editör: Haber Merkezi