Nihal Işık - 4 yıl önce sağlık hizmeti vermeye başlayan Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi İzmir'de faaliyet gösteren tek dal hastanesi. 125 yataklı hastane, ayda 500'e yakın doğumla en çok doğum yapılan hastane ünvanını da taşıyor. 18 kuvözlü 2. basamak yeni doğan yoğun bakım ünitesi ile bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılayan hastanede 3. basamakta 900 gram bebeklerin tedavileri de yapılıyor. Sadece İzmir'in değil, Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden gelen yeni doğan bebek sevklerinin tedavileri en iyi bir şekilde yapılması hastanenin kısa sürede öne çıkmasını sağlayan unsurlardan biri olmuş.


Riskli gebelikler takip edilecek
İzmir'de Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi açılmadan önce kuvöz probleminin daha sık yaşandığını şu an diğer hastanelerin de iş yükünü azaltarak daha iyi hizmetler verilmeye başlandığını söyleyen Başhekim Uzm. Dr. Zeki Yaşar, kadın doğum hastanesi olmalarının da başka bir avantajları olduğunu belirtti. Başhekim Uzm. Dr. Yaşar, "Anne doğum yaparken bebekte herhangi bir sağlık problemi çıktığında aynı katta doğumhane, ameliyathane ve yeni doğan yoğun bakım ünitemizin olması anında müdahale için büyük bir avantaj. Yeni doğan bebekte ilk müdahalenin o an yapılması önemli" dedi.  Dr. Yaşar sözlerine şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı hastanemizi Perinatoloji merkezi yaptı. Bu merkezi en geç 1 yıl içinde hizmete sokacağız. Merkezimiz Ege Bölgesi'nden bütün riskli gebeler bize gelecek, takipleri bizim hastanemizde yapılacak. Perinatoloji merkezi Türkiye'de 17 ilde var. İzmir'de biz 2. hastane olacağız. Şu an da riskli gebelikleri takip ediyor olsak da tam bir merkez olduğumuzda bu konuda uzman hekimlerle çok daha iyi hizmetler vereceğiz. "

Anneye emzirme tekniği öğretiliyor
Bebek dostu hastane olmak için dünya sağlık örgütünün belli kriterlerine uyduklarını ve belli sınavlardan geçerek bakanlıktan sertifikalarını aldıklarını söyleyen Başhekim Uzm. Dr. Yaşar, "Kadın Doğum Servisi içinde bulunan bebek odasında annelere anne sütü ile ilgili eğitimler veriliyor. Bebeğin doğru şekilde nasıl emzirilmesi gerektiğini anlatan sadece bu işle ilgilenen bebek hemşirelerimiz var. Sezaryen doğumlarda anne sütü daha geç gelebiliyor, anne sancısından veya psikolojik nedenlerden dolayı doğumdan sonra bebeği emzirmek istemeyebiliyor. Bu yüzden anneye destek olup bebeğin ilk yarım saat içinde emmesi için anneye bebek hemşireleri destek oluyor" dedi. Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 'nde yapılan doğumların yüzde 30'unun sezaryen olarak yapıldığını, bu oranın Türkiye standartları altında bile olsa, dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu belirten Başhekim Dr. Yaşar, "Özel hastanelerde sezaryen doğum oranları yüzde 70-80'i buluyor. Bizim gibi devlet hastanelerinde oran daha az. Aslında sezaryen oranlarını düşürmek için primer sezaryenları azaltmak gerekiyor. Çünkü ilk bebeği sezaryen ile dünyaya gelen annenin sonraki doğumları da sezaryenle yapılıyor ve oran artıyor. İlk doğumda sezaryen azaltılırsa bu oran düşer" diye konuştu.

Annelere 'gebe koçu'
Özel hastanelerde uygulanan fakat devlet hastaneleri arasında ilk defa İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde verilen gebelik kursu ile anne adaylarına 6 hafta boyunca eğitimler verildiğini açıklayan Uzm. Dr. Zeki Yaşar, bir yıl önce başlayan eğitimler sonunda anne adaylarına eğitim sertifikası da verdiklerini söyledi. Dr. Yaşar, "Eğitimlerde normal doğumun önemi, sezaryene göre avantajları, anne sütünün önemi, bebek bakımı, doğum sonrası bebekte dikkat edilecekler gibi farklı konularda bilgilendirme yapılıyor. Eğitimin son haftası ise sancı bekleme yerleri, doğumhane gibi hastane içi dolaştırılıyor. Bu sayede anne adayı doğuma hazırlanıyor. 20 kişilik anne grubu tamamlanınca eğitimler yapılıyor. Daha sonra annelerimize bir anket yapıp, sertifika veriyoruz. Yapılan anketlerin sonucu değerlendirildiğinde eğitimler sonunda doğum korkusunun azaldığı tespit edildi" diye konuştu.

Anne oteli ilgi görüyor
Bir devlet hastanesi olmalarına rağmen hastane içinde il dışından gelen annelerin kalabilmeleri için bir anne oteli açtıklarını söyleyen Başhekim  Dr. Yaşar, bu uygulamaları ile Türkiye'de bir ilke imza attıklarını söyledi. Dr. Yaşar, "Annelerin bebeklerini 2 saatte bir emzirmesi gerekiyor. Yeni doğan bölümünde yatan bebekleri olan anneler il dışından geldiklerinde bu süreleri geçirecek yer bulamıyorlardı. Bir tanıdıkları bile olsa eve gidip gelmeleri 2 saati bulur. Bu yüzden bebeklerin sağlığı ve annelerin konforu için bir otel açalım dedik. Anneler de çok memnun oldu bu uygulamadan. Hem de ücretsiz ve yemek fişi de veriyoruz. Şu an 10 yataklı kapasitemiz var ama talep olması durumunda daha da sayıyı artırabiliriz. Bebeklerin anne sütünü almasını çok önemsiyoruz" diye konuştu.