Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARK) Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış yaptığı açıklamada, bir operasyonun başarı ile tamamlanabilmesi için anestezi uygulamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Anestezi uzmanları tarafından, ameliyat sırasında hastaların solunumlarının kontrol altında tutulduğunu belirten Alkış, gerektiğinde solunum ve dolaşım gibi yaşamsal fonksiyonların gelişmiş cihazlar ve modern tedavi yöntemleri ile desteklendiğini anlattı.

Anestezi uygulamasında kullanılan ilaçların solunumu durdurma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Alkış, sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıkların anestezi başarısını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Anestezi uygulandıktan sonra gerçekleştirilen suni solunumda, akciğerin işleyişinin bir miktar değiştiğine dile getiren Alkış, "Akciğer solunum sistemini döşeyen epidel, sigaradan ötürü zarar görmüşse, suni solunuma geçildiğinde hastada fizyolojiyi değiştiriyor ve tekrar hastanın uyandırılmasında sorunlar yaşanabiliyor" diye konuştu.

Sigara yara iyileşmesinde gecikmeye yol açıyor

Sigara kullanımının kan dolaşımını bozduğuna, dikiş hattında yaraya giden hattında yaraya giden oksijeni azalttığına dikkati çeken Alkış, "Bu durum yara iyileşmesinde gecikmeye ve enfeksiyona neden olabiliyor. Enfeksiyonsa bir hastayı yoğun bakıma kadar götürebilen çok ciddi bir durum" dedi.

Alkış, "sigara kullanımının ameliyat sırasında ve sonrasında balgam miktarı ile kıvamının artmasına bağlı olarak solunum yollarında tıkanma" gibi problemlere yol açtığını söyledi.

"Sigara içen kişilerde yine uyuma ve uyanma sırasında hava yollarında ani daralmalar daha sık görülüyor ve hastanın hayatını tehlikeye sokabiliyor" diyen Alkış, şunları kaydetti:

"Kronik alkol kullanımı da tansiyon yüksekliği, ritm bozukluğu, kalp yetmezliği, karaciğer fonksiyon bozukluğu, kalp damar sistemi, karaciğer ve sinir sistemini içeren sorunlar oluşturabiliyor.

Akut alkol alımında, kan şekeri düşüklüğü, vücut ısısının azalması, kanda elektrolit dengesinde bozulma, solunumun baskılanması gibi yan etkiler nedeniyle acil değilse operasyonun ertelenmesi gerekiyor. "

"Bu nedenlerden ötürü, planlı operasyonlardan en az 2 ay önce sigara ve alkolün bırakılması gerekmektedir" diyen Alkış, ameliyattan bir süre önce sigaranın bırakılmasının da hiç sigara içmeyen bir kişiyle aynı şansa sahip olunduğu anlamını taşımadığının da altını çizdi.