Gülçin Karaegemen- Türkiye'de her 10 kız çocuğundan birinde skolyoz hastalığı (omurga çarpıklığı) görülüyor. Türkiye'de çok fazla rastlanan bu hastalık hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü Prof. Dr. Emin Alıcı, "Skolyoz yüzde 80'i sağ tarafta ve kızlarda oluyor. Adölesan (çocukluktan erişkinliğe geçiş) dönemlerde daha çok rastlıyoruz" dedi. Alıcı, hastalığın belirtilerini ise şöyle tanımladı: "Skolyoz olan kişilerin çarpık bir omurgası vardır ve bükük dururlar. Çarpık bir omurga olduğu için leğen kemiği bir tarafa, omuzlar bir tarafa gider. Bir omuz yüksekte diğeri alçakta kalır. Bu hastalığın neticesinde göğüs kafesinin kapasitesi azalır.


'İleri düzeydeyse ameliyat tek çare'

Türkiye'de halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen Kifoz'a da sık rastladıklarını ifade eden Alıcı, sırtta bir yuvarlaklık oluştuğunu ve bu yuvarlaklığın giderek artıp göğüs kafesinin daralmasına sebep olduğunu söyledi. Skolyoz ve kifoz ameliyatlarının nasıl olduğundan bahseden Alıcı şöyle konuştu: "Daralmaları genelllikle, o omurları tek tek özel olarak vidalıyoruz. O vidaların arasına normale uygun şekilde şekillendirdiğimiz titanyum çubukları yerleştiriyoruz. Bazı yerleri  gerdiriyoruz, bazı yerleri sıkıştırıyoruz. Böylece omurları normal insan omurgası haline getiriyoruz. Yerleştirdiğimiz maddeler bir ömür boyu o insanla yaşıyor. Her hastaya ameliyat gerekmiyor ama hastalığı belirli bir düzeyde ilerlemiş olan hastaları ameliyatla düzeltiyoruz. Bunun başka bir çözüm yolu olmuyor."


Omurga ameliyatları İzmir'de daha ucuz


Omurga çarpıklığının veya eğriliğinin tedavisi edilmezse çok kötü görüntülere sebep olabileceğini belirten Prof Dr. Alıcı, kifoz ve skolyozun ağrıya sebep olduğunu söyledi. İzmir'in mütevazi bir kent olduğunu ve bu tür tedavilerin İzmir'de daha ucuza maal olduğunun altını çizen Alıcı, "Omurga cerrahisi diğer cerrahilere göre riski yüksek olan bir cerrahi olduğunu ve dikkatli planlanmadığı zaman tedbir alınmadığı zaman riskleri var" dedi.


'Yurtiçi, yurtdışından tedavi için İzmir'e geliyorlar'

Aynı zamanda Türk Omurga Derneği'nin kurucusu olan Prof. Dr. Alıcı, 150'ye yakın üyelerinin olduğundan bahsederek, Türk doktorlarının omurga alanında son 20 yılda çok fazla yol katettiğini, Türkiye'de omurga alanında yapılan çalışmaların Amerika'da, Avrupa'da yapılanlarından farkı olmadığını belirtti. Alıcı, "Omurga cerrahisi açısından dünyanın hiçbir yerinden geri kalmışlığımız yok. Hatta buradaki arkadaşlarımız daha başarılı" dedi. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ve yurtdışından İzmir'e gelip tedavi olan insanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Alıcı, halkın bir kesiminin omurga rahatsızlıkları konusunda bilinçsiz davrandığından yakınarak, "İzmir'in içinde yaşayıp, çocuklarını ameliyat ettirmeden o şekilde dolaştıran, tedavisini yaptırmayan aileler var. Buna karışı Ağrı'nın bir köyünden İzmir'e çocuğuna çare arayan aileler de var. Bu bir olaylara yaklaşım şekli" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi