Sofralardaki büyük tehlike!

Baltimore’daki Maryland Tıp Fakültesi’nde yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, kadınlardaki intihar eğiliminin nedeni vücutlarında bulunan bir tür parazit olabilir

Sofralardaki büyük tehlike!

Toksoplazma isimli enfeksiyona yol açan parazitin adı “Toksoplasma gondii”. İnsanlar bu paraziti az pişmiş etten, iyi yıkanmamış sebzelerden veya kedi kumundan kapabiliyor.

ŞİZOFRENİ İLE DE BAĞLANTISI OLABİLİR

Parazit, kedilerin mide ve barsaklarında yaşayabiliyor. Normalde zararlı olmayan bu organizmalar, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla etkin hale gelebiliyor ve beyni etkileyebiliyor. Uzmanlar toksoplasma gondii parazitinin beyne ulaşmasının duygu-durum değişikliklerine neden olacağına inanıyor. Hatta parazitin şizofreni ile dahi bağlantısı olabileceği belirtildi.

Hastalığın genellikle hiçbir belirtisi yok ancak hamilelikte parazit bebeğe geçebiliyor ya da bağışıklık sistemi zayıfladığında tehlikesi kendini gösteriyor. Baltimore'daki Maryland Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada Danimarka'da toksoplazma taramasından geçen 45 bin 788 kadının kayıtlarına ulaşıldı.

BEBEKLERİN 4'TE 1'İNDE TOKSOPLAZMA GÖRÜLDÜ


45 bin kişilik taramada bebeklerin dörtte birinde toksoplazmaya rastlandı. Kadınların yüzde 50'sinin ise 11 ile 14 yıllık süreçte kendilerini kesme, yakma veya bir şekilde zarar verdiği, yüzde 80'inin ise intihara teşebbüs ettiği görüldü.

10 bin hastadan 78'inin intihara teşebbüs ettiğini belirten Dr. Louis "Bu şekilde baktığınızda çok büyük bir risk gibi görünmüyor" dedi.

Uzmanlar evcil kedisi olanların korkmamaları gerektiğini de belirtti. Enfeksiyona sebep olan bu parazitlerin büyük çoğunluğu evcil olmayan kedilerden bulaşıyor.

ÇİĞKÖFTE DE TEHLİKELİ

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, çiğ et yoluyla bulaşabilen “Toksoplazma hastalığı”ndan korunmak için, çiğ köftede kullanılan etin dondurulduktan sonra kullanılması ve yapan kişinin elinin temiz olması gerektiğini söyledi. “Hastalık, hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı kişiler kendiliğinden bu hastalığı atlatabilir. Bu hastalık hamileler için büyük bir risk. Toksoplazma hastası hamile birinin doğacak çocuğunda görme, sarılık ve zeka geriliği gibi sorunlar yaşanabilir. Çiğ köfte etini, eksi 20 derecede dondurduktan sonra kullanmak, çiğ etle bulaşabilen toksoplazma hastalığından korunmamazı sağlayabilir. Çünkü bu şekilde etin içindeki parazitlerin ölmesini sağlayabiliriz. Ancak en güvenli ve sağlıklı yöntem etin pişirilerek tüketilmesidir.” (Hürriyet)
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.